reede, 4. jaanuar 2019

Helina terviseblogi: terviseuudised




Tervisevaldkonna lühiuudised Suurbritanniast, Ameerikast ja mujalt.


Faktid ja uuringud. Nagu kõik uuringud, ei peegelda ka siin väljatoodud tulemused absoluutset tõde. Järgmine uuring võib jälle vastupidist tõestada. Kõige objektiivsem näitaja on inimese enda elukogemus - see kuidas ta tunneb ennast igapäevaselt. Seetõttu ongi oluline võtta aega iseenda tundmaõppimiseks. Kas uuringuid saab kohaldada ka Eesti tingimustega? Kindlasti, kuna oleme ühes majandusruumis ja Eesti sarnaneb oma individualistliku kultuuri poolest rohkem Ameerikale ja Inglismaale (kust suurem osa uuringuid pärineb) kui Põhjamaadele. Vahe on ainult selles, et nii USA kui ÜK ajakirjandus on avatum ja käsitleb probleeme mis Eestis tihtipeale maha vaikitakse, mida ignoreeritakse või millest lihtsalt ei olda teadlikud (näiteks enesetapud, meie jätkuvalt halvenev vaimne ja füüsliline tervis, saastatud keskkond ja kasvav kollektiivne stress). 

Samuti tehakse USA-s ja Ühendkuningriigis rohkem terviseuuringuid ning teadlased on huvitatud nende tulemuste jõudmisest tavainimesteni, mistõttu infot uute uuringute kohta saadetakse otse ajakirjanikele. Ka on ülikoolidel oma infokeskused, mis listide ja sotsiaalmeedia kaudu viimast teadusalast infot otse inimesteni edastavad. Kuna Eestis rahastab ajakirjandust osaliselt riik (vabad meediakanalid asuvad internetis ja sotsiaalmeedias), ka koolid ja ülikoolid on riigi kontrolli all, siis on Eesti inimese tervisealane kirjaoskus madalam kui arenenud riikides ja tervisealast väärtust ei looda kuna riigi "tervishoiupoliitika" on haiguskeskne. 

Haiguste ravimine nende ennetamise asemel on kindlasti ka üheks põhjuseks, miks meie tervelt elatud eluaastad on juba pikemat aega languses (nüüd ka eluiga), suurenevad kulutused ravimitele ja ravimisele. Indigo Heaoluindeksi järgi kuulume 30 kõige halvema tervisega riigi hulka maailmas (23.koht tagantpoolt) koos teiste postsotsialistlike ja postkkoloniaalmaadega. See on esimene uuring, kus ei arvestatud majandust, kulutusi tervishoiule ega muid rahalisi näitajaid vaid ainult puhtalt tervist st tervelt elatud eluaastaid, ravimitarbimist, vererõhku ja kolestreooli, alkoholitarbimist, depressiooni jt. Mitte et juhtivates lääneriikides oleks kõik hästi ja inimete tervis paraneks pidevalt (igatahes on see tunduvalt parem kui meil aga see on nagu öeldud, üks meie tabuteemadest), vaid  ollakse probleemidest teadlikud ja nendest räägitakse, mis annab omakorda lootust paremale tulevikule, mis meil kahjuks puudub. Negatiivne iive ja halvenev tervis (ka viljastumisprobleemid on seotud stressiga) teevad meist hääbusva rahva. Käesolev blogiartikel on loodud eesmärgiga vahendada vabas maailmas ringlevat terviseinfot eesti keeles, et see jõuaks eesti inimeseni ja aitaks meil teha tervisele kasulikke ja eluiga pikendavaid otsuseid. 

01.05.2023 (Daily Mail)
On vaja õpetada beebile vaid kahte asja, et ta magaks öösel 12 tundi järjest: rutiin ja üksiolemine.

01.05.2023 (Daily Mail)
Paarid, kes nautisid koos ebatrevislikku elustiili (suitsetamine, vein, rämpstoit ja ülesöömine, teleka vaatamine ja muud istuvad tegevused) tundsid suuremat lähedust kui need paarid, kes koos jooksmas käisid. Muidugi mõista olid viimased tervemad kui esimesed. 

04.01.2023 (Yahoo.Health)
Piiramatu melatoniini kasutamine põhjustab dementsust ja teisi teadmata tervsehädasid, kuna selle pikaajalist mõju pole uuritud. Kõikidel ravimitel ja toidulisanditel on kõrvamõjud.

16.12.2022 (Daily Mail)
Tumedast šokolaadist leiti pliid ja kaadmiumi, mis on ohtlikud metallid ja seostuvad paljude tervisehädadega sh vähk. 

19.11.2022 (YahooHealth)
Teadlaste arvates on sagenevate neuroloogiliste haiguste taga soojenev kliima.

19.11.2022 (YahooHealth)
B3-vitamiini toidulisandit seostatakse aju- ja rinnavähiga. 

23.10.2022 (YahooNews)
Kokaiini tarvitamine ja müük Euroopas kasvab ning sellga koos ka vägivald. 

16.10. 2022 (Dr. John Campbell via Youtube)
Liigsuremus Euroopas mis ei ole seotud koroonaviirusega. Inimesed surevad massiliselt teistesse haigustesse. Ametlikud instantsid ignoreerivad seda. Kas on põhjuseks koroonapiirangute tagajärjel tekkinud stress või vaktsiinide mõju immuunsüsteemile, põhjust on raske välja tuua. 

16.10.2022 (DailyMail)
Fitness suunamudijate eesmärk pole mitte teisi liigutama motiveerida, vaid lihtsalt nartsitsistlik enesenäitamine, mis võib mõjuda halvasti nende noorte jälgijate enesehinnangule, väidavad teadlased. 

14.10.2022 (YahooHealth)
Foolhape aitab tõenäoliselt ennetada depressiooni ja suitsiide. 

08.10.2022 (YahooHealth)
"Pole kindlat tõestust, et depressiooni põhjuseks on aju keemiline disbalanss ning sellisel juhul pole ka SSRI-del mingit mõju, pealegi on neil rasked kõrvalmõjud ja need on sõltuvust tekitavad", väidab neuroteadlane, kes ise võttis nimetatud antidepressante üle 10. aasta ja kahetseb nüüd. (keri allapoole ja sa leiad artikli uuringust, kus väidetakse, et SSRI-d suurendavad südamehaiguste ja enneaegse surma riski. H.M.)

30.09.2022 (YahooHealth)
Vähk (eriti alla 50-aastaste hulgas) on üle maailma kasvutrendis.

30.09.2022 (YahooHealth)
37-aastane ÜK patsient suri maksakahjustusesse peale seda, kui oli võtnud naturaalset ravimit, mille oli talle välja kirjutanud ajurveeda doktor. 

29.09.2022 (YahooHealth)
Antidepressandid (SSRI) suurendavad südamehaiguste ja muudel põhjustel enneagese surma riski. 

28.09.2922 (Daily Mail)
Laste kohustuslikud vaktsiinid võivad tõsta astma riski kolmekordseks. 

20.09.2022 (Daily Mail)
Inimeste toitumisharjumused on praegu sama ebatervislikud kui 30 aastat tagasi. 

21.07.2022 (Daily Mail)
Uus uuring põrmustab väite, nagu oleks depressiooni põhjuseks serotoniini ülekande häire ning seega ei ole ka antidepressantidel mingit mõtet. 
 
14.06.2022 (Yahoo.Health)
Vaid 9% mehi ja 16% naisi saab nautida pensioniiga nii, et piinavad terviseprobleemid nende toimetulekut ei segaks. Uuring viidi läbi Inglismaal.

13.05.2022 (Daily Mail)
Raseduse ajal paratsetamooli või ibuprofeeni tarvitamine tõstab enneagse sünnituse ja surnult sündimise riski 50 % võrra. 

04.03.2022 (Daily Mail)
Kui tahad hästi magada, siis mine pigem jõusaali kui jooksma!

13.02.2022 (Daily Mail)
Naturaalne immuunsus peale Covidi läbipõdemist on tugevam ja kestab kauem kui vaktsineerimisel saadud immuunsus. 

25.12.2021 (YahooHealth)
Kunstküüned peidavad endas mitut ohtu: atsetoon, UV-lamp, infektsioonid, tervad maniküüritarbed. Nahhaarst soovitab kunstküüsi vaid eriliseks juhtudeks mitte pidevaks praktikaks. 

19.11.2021 (Yahoo.Health)
Une ajal uueneb inimese DNA. Kvaliteetunel ei ole seega mitte ainult haigusi ennetav, vaid ka raviv mõju.

09.11.2021 (Daily Mail)
Rootsi naerab viimasena! Rootsis ei ole olnud rangeid koroonapiiranguid ega sundvatsineerimisi kuid ometi on seal Euroopas väiksemaid nakatumisi ja vähem surmasid kui teistes riikides. Võrreldes aga maabrite, Soome, Taani ja Norraga, on Rootis ikkagi tagapool. 

09.11.2021 (Daily Mail)
Inimestel, kes lähevad magama 10 ja 11 vahel, on 25% väiksem südame- ja veresoonkonna haiguste risk. 

23.10.2021 (Yahoo.Health)
Indiast USA-sse imporditud aroomiteraapia sprei põhjustas mitme inimese surma kuna sisaldas ohtlikke baktereid. 

23.09.2021 (Daily Mail)
Viirusevastane ravim remdesiviir vähendab koroonahaigetel hospitaliseerimise ja raske läbipõdemise/surma riski 87% võrra. 

22.09.2021 (WebMD)
Kugi Ameeriklased on leiutanud efektiivse koroonaravimi (ravitulemus 70% ja preventsioon 80%), siis ei ole see veel massidesse miskipärast jõudnud(!). Regeneron on monoklonaalsete antikehade kokteil, mis on saanud USA ravimiameti kasutusloa 2020 a novembris ja ka nüüdseks edukad kliinilised tulemused.

22.09.2021 (Daily Mail)
Täiskasvanutel, kes söövad palju piimatooteid, on 25% väiksem risk haigestuda südamehaigusesse.

15.09.2021 (Daily Mail)
Antibiootikumid võivad soodustada rinnavähi arengut. (Kuna 70% inimese immuunsüsteemist asub soolestikus ja antibiootikumid tapavad häid sollestikubaktereid, siis ei ole selles midagi imestama panevat. Küsimus on, kas nad aitavad ka kaasa vähi tekkele? H.M.) 

28.05. 2021 (Daily Mail)
Lapseootel naistel, kes tarvitavad raseduse ajal paratsetamooli, on kõrgem risk sünnitada autismi või ADHD  sündroomiga laps.

21.05.2021 (The Guardian)
Alkoholil ei ole turvalist normi! Väiksemgi kogus on kahjulik ajule.

28.04.2021 (Daily Mail)
Vahetustega töö tegijad (eriti öötöö) satuvad koroonaviiruse tõttu rohkem haiglasse kuna nende immuunsüsteem on nõrgem. 

20.04.2021 (Daily Mail)
Väärarengud ilmnesid segedamini nendel vastsündinutel, kelle isad jõid eostamise perioodil alkoholi vähemalt üks kord nädalas. 

30.03.2021 (Daily Mail)
Norra ja Saksamaa teadlased leidsid seose Astra Zeneca vaktsiini ja tromboosi vahel. Mitmel pool on surnud inimesed peale vaktsineerimist veretrombide tõttu. Teadlased arvavad, et immuunsüsteem hakkab mõningatel juhtudel ise ründama punaliblesid ja neid hävitama, mistõttu organism on sunnitud neid hakkama juurde tootma ning üleproduktsioon tekitabki trombe. Kuigi see on harv nähtus, soovitavad teadlased olla ettevaatlikud peale vaktsineerimist ja jälgida enesetunnet, eriti kui tulevad verevalumid, paistetus või peavalud, mis algavad neli või rohkem päevi peale vaktsineerimist.

09.03.2021 (Daily Mail)
Üle 73% ameeriklastest, kes surid Covid-19 tõttu, olid ülekaalulised.

27.02.2021 (Daily Mail)
Kogu tõde koroonasurmadest. Ühendkuningriigis hakatakse uurima, kuidas kroonat ikkagi diagnoositakse. Paljud inimesed kahtlustavad, et nende lähedastele kirjutatakse surmatunnistusele surma põhjuseks valesti Covid-19.

25.02.2021 (Daily Mail)
Maailma Tervishoiurganisatsioon hoiatab vaktsineerimispasside kasutuselevõtmise eest kuna ei ole täpselt teada, kas vaktsineerimine ikka hoiab ära nakatumise koroonasse.

03.02.2021 (WebMD)
Koroona on sessoonne haigus nagu grippgi, mis avaldub peamiselt talvel. See võib olla seotud inimeste immuunsüsteemi nõrgenemisega talveperioodil. (Kõik haigused on seotud immuunsüsteemi nõrgenemisega ja imuunsüsteem on omakorda seotud stressiga. Ka talvel on võimalik olla täiesti terve. H.M.) 

25.01.2021 (YahooScience)
Liiga palju päikest peale menopausi tõstab Alzheimeri, osteoporoosi ja südamehaiguste riski. 10 minutit päikest päevas tagab organismi varustatuse D-vitaiiniga ning ülejäänu on juba liiast. 

15.01.2021 (YahooHealth)
Vitamiinid ja toidulisandid võivad tekitada maksa- ja muude organite kahjustusi kuna nende müük on riiklikult reguleerimata.

13.01.2021 (Daily Mail)
Igaõhtune klaas veini (õlut või kangemat kraami) tõstab südamerütmi häirete riski 17% võrra.

13.01.2021 (CTV News)
Soolestiku kehv mikrofloora on seotud raskemate koroonahaiguse juhtumitega.

13.01.2021 (Well+Good)
5 kõige efektiivsemat treeningumeetodit Harvardi Ülikooli uuringute põhjal: käimine, ujumine, keegel, TaiChi, jõutreening.

10.01.2021 (Yahoo.Health)
Arstid ei soovita võtta B, A, E, ega C-vitamiinitablette kuna neil puudub tervist parandav mõju ning need võivad olla isegi tervist kahjustavad. (Aina rohkem tuleb uuringuid, mis seostava kunstlike vitamiinide ja mineraalainete tarbimist lühema elueaga. Vastavad uuringud kaltsiumi, magneesiumi ja teiste vitamiinide kõrvalmõjude kohta allpool. H.M.)

04.01.2021 (Daily Mail)
Peale koroonavaktsiini ei tohi juua alkoholi kuna see vähendab imuunsüsteemi kaitset.

04.01.2021(Daily Mail)
41 aastane Portugali tervishoiutöötaja suri 2 päeva peale Pfizeri koroonavaktsiini saamist.

02.01.2021 (Daily Mail)
Esialgsetel andmetel keeldub kuni 60% Ameerika Ühendriikide tervishoiutöötajatest koroonavaktsiinist selle kõrvalmõjude tõttu. Töötajad väidavad, et neid kasutatakse katseloomadena kuna infot vaktsiini kõrvalmõjude kohta pole piisavalt. Sama juttu räägivad ka Hollandi tervishoiutöötajad.

08.12.2020 (Harvard.Health)
Plastikus leiduvat bisfenooli (bisphenol/BPA) seostatakse enneagese surmaga. Varem on seda seostatud südamehiaguste, ülekaalu, daibeedi ja kõrge vererõhuga. 

05.12.2020 (Yahoo.Health)
Astmahaigetel võib olla väiksem risk haigestuda koroonasse. Eelnevalt on teada, et tavalise külmetuse, st nohu tagajärjel tekkinud antikehad kaitsevad koroonaviiruse eest.

01.12.2020 (WebMd)
Looduslike ravimite kõrvalmõjud. Nagu kõik ravimid, on ka nn looduslikel tablettidel ja ka samadel taimedel pideval tarvitamisel kõrvalmõjud. Meil tuntumad on küüslauk, aaloe, lagrits, ingver: südamerütmihäired, neerupuudulikkus, vere vedeldamine on mõned terviseriskid mis kaasnevad nende tarvitamisel. Täpsemalt loe artkilist.

30.11.2020 (Daily Mail)
Hambaarstid hoiatavad kasvava trendi eest noorte hulgas lasta enda hammastele panna kroonid, milleks tuleb enne hambad teravaks viilda. Kui soovitakse enda hammaste väljanägemist parandada, siis vähem sekkuv tehnika selleks on veneeride paigaldamine, milleks ei tule muuta hammaste kuju vaid mis paigaldatakse hammaste välispinnale. 

28.11.2020 (Yahoo.Health)
Harvardi Meditsiinikooli teadlaste uuringu järgi põhjustab valge riis samasugust veresuhkru äkktõusu nagu suhkurgi. Nii et söögem pruuni riisi! NB! Riisi tuleb enne keetmist 12 tundi leotada et väljuks selles sisalduv arseen mida kasutatakse kahjuritõrjes (H.M.).

23.11.2020 (Daily Mail)
Veganitel on kõrgem luumurdude risk kui lihasööjatel.
 
20.11.2020 (Daily Mail)
Paberist kohvitopsidest eralduv plastik (millega voodertatakse topsi seinad veekindlaks) võib tõsta vähiriski. 

18.11.2020 (Yahoo.Health)
Antibiootikumide kasutamine alla 2-aastastel lastel tõstab astma, ekseemi, tsöliaakia, ülekaalu, ADHD ja allergilise riniidi riski. Mida rohkem antibiootikume, seda kõrgem risk. 

14.11.2020 (WebMd)
Tavalise külmetuse läbipõdemisel tekivad tõenäoliselt antikehad mis kaitsevad koroonaviiruse eest.
Nii et välja jooksma ja mis sest et nina natuke pärast tilgub.

31.10.2020 (Yahoo.Health) 
COVID-19 tekitab ajus muutusi nimelt aeglustab ajutegevust, mistõttu kahaneb kognitiivne võimekus. Teadlased kardavad, et osad muutused võivad olla püsivad.

31.10.2020 (Yale University)
Anorexia on kõrge suremusiskiga kuid Yale'i Ülikooli teadlased on loodetavasti leidnud lahenduse. Nimelt on nad avastanud neuroni, mis mängib olulist rolli haiguse arengus ja ka ravi, milleks on proteiinirikas dieet. 

20.09.2020 (Yahoo.World)
Rootsi naerab viimasena! Kui terve maailm mõistis Rootsit hukka oma pehme koroonakriisi lahenduse pärast, siis nüüd, kus teistes riikides areneb koroonaviirsue teine laine, on Rootsi haigestumisnumbrid väikseimad. Eestis suureneb majanduspiirangute tõttu krooniline stress ja tõenäoliselt ka suremus stressihaigustesse nagu südame ja veresoonkonnahaigused/vähk, samuti tõusevad koroonanumbrid - kahju on kahekordne. Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) tunnustab Rootis lähenemist ja soovitab teistel riikidel sellest õppida. Siiski ei ole võitlus koroonaga veel lõppenud ning muutusi võib ette tulla kõikides riikides.

08.09.2020 (Yahoo.Health)
Iga kord kui sööd kala, saad kaasa täiendavalt ka annuse plastikut.
https://www.yahoo.com/lifestyle/youre-eating-plastic-every-bite-143804444.html

03.09.2020 (Daily Mail)
Kuidas inimeste söömisharjumused on muutunud Ühendkuningriigis 30 aasta vältel: britid söövad vähem saia ja punast liha kuid rohkem pitsat ja valmistoite, mis soodustab ülekaalulisust ja vähki haigestumist.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-8690485/People-drink-just-ONE-bottle-beer-small-wine-day-25-likely-obese.html

03.09.2020 (Daily Mail)
Inimestel, kes joovad iga päev ühe pudeli õlut või väikse veini, on 25% kõrgem ülekaalu risk.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-8690485/People-drink-just-ONE-bottle-beer-small-wine-day-25-likely-obese.html

25.08.2020 (Daily Mail)
Tee ja kohvi tarbimine raseduse ajal soodustab uue uuringu järgi enneaegset ja surnult sündimist, leukeemiat ja alakaalulisust. Siiani võisid lapseootel naised juua kuni kaks tassi kohvi päevas.

01.08.2020 (Daily Mail)
Dementsus on 40% ulatuses välditav alhoholist ja sigarettidest loobumise ning füüsilise treeninguga.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8576791/Eating-exercising-quitting-booze-cigarettes-slash-dementia-rates-40.html

18.07.2020 (Daily Mail)
Mängusõltlaste arv on Ühendkuningriigis peale koroonakriisi kasvanud neljakordselt (Eestis selliseid uuringuid läbi ei viida nii et me ei tea sõltuvuskäitumise kogu ulatust).
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8532181/Number-gambling-addicts-feel-suicidal-quadrupled-coronavirus-lockdown.html

17.07.2020 (Daily Mail)
COVID-19 on Ühendkuningriigis ikkagi ainult kolmandal kohal surma põhjustajana Alzheimeri ja südamehaiguste ees.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8533451/Covid-19-common-cause-death-June.html

13.07.2020 (Daily Mail)
Vanemas eas ainult taimetoidust ei aita et hoida oma muslklimassi kahanemise eest.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8516093/Meat-eating-boosts-muscle-health-better-plant-based-diet-age-new-study-suggests.html

13.07.2020 (Daily Mail)
Veenisisesed vitamiinisüstid, mida populariseerivad ameerika kuulsused, võivad olla surmavad - eriti  siis, kui neid manustavad libadoktorid. Briti arstid on hoiatanud teenuse eest kuna see on reguleerimata ning selle mõju ei ole uuritud.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8516115/Grandmother-63-dies-two-hours-having-400-IV-vitamin-drip.html

27.06.2020 (Daily Mail)
Mikroplastik on jõudnud puu- ja juurviljadesse, kõige enam sisaldavad plastikut õunad ja porgandid.
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8459727/Microplastics-contaminating-fruit-vegetables-eat-including-apples-lettuces.html

23.06.2020 (YahooHealth)
Küllastunud rasvad ei kahjusta südant, vastupidi, need on tervisele kasulikud! Pärast aastakümneid kestnud väiteid, et munade, täispiima, või, liha ja juustu söömine tõstab südamehaiguste riski, on nüüdseks need traditsioonilised toiduained saanud teadlastelt rohelise tule. Võib süüa küll - head jaanipäeva!
https://www.yahoo.com/lifestyle/recent-research-shows-saturated-fat-171200590.html

12.04.2020 (NYT)
Suitsetajatel, ka vaipijatel, on tõenäoliselt suurem risk haigestuda viirushaigustesse sh COVID-19.
https://www.nytimes.com/2020/04/09/health/coronavirus-smoking-vaping-risks.html

11.04.2020 (Daily Mail)
Inimesi sureb rohkem koroonakriisi liikumis- ja majanduspiirangute tagajärjel kui koroonaviirusesse.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8207783/150-000-Brits-die-coronavirus-pandemic-domestic-violence-suicides.html

10.04.2020 (Harvard Health)
Ilutoodete terviseriskid. Kosmeetika pikaajalist mõju tervisele ei ole siiamaani uuritud ja uued pilootuuringud seostavad ilukeemiat kõrgema vähiriskiga, kuna see sekkub hormoonide töösse.
https://www.health.harvard.edu/womens-health/toxic-beauty?utm_content=buffer4d0c1&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

07.04.2020 (ResearchGate)
Stress kahjustab aju ja kognitiivseid funktsioone.
https://www.researchgate.net/publication/227103441_Breakdown_of_the_Blood-Brain_Barrier_in_Stress_Alters_Cognitive_Dysfunction_and_Induces_Brain_Pathology_New_Perspectives_for_Neuroprotective_Strategies

01.04.2020 (YahooHealth)
Selleks et parandada oma vaimset ja füüsilist tervist, peab inimene käima värskes õhus vähemalt 30 minutit viis päeva nädalas.
https://www.yahoo.com/news/much-walk-week-see-major-163200208.html

27.03.2020 (Delfi.ee)
Maailma kõige õnnelikemate riikide edetabel, Eesti peaaegu viimane arenenud riikide nimistus.
https://reisijuht.delfi.ee/news/news/avaldati-maailma-koige-onnelikumate-riikide-edetabel-kes-tuli-voitjaks-ja-mitmendal-kohal-on-eesti?id=89339131

15.03.2020 (Harvard Health)
Kaltsiumitabletid võivad soodustada südamehaigust ja äkksurma.
https://www.health.harvard.edu/blog/study-links-too-much-calcium-to-heart-disease-20100812204?utm_content=buffer9e9a6&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

05.03.2020 (Daily Mail)
Inglismaal trahviti nelja raimifimat kes koopereerusid ja ajasid kunstlikult hinnad kõrgeks teenides riigi arvelt suuri kasumeid (ravimitööstus on kõige kasumlikum tööstusharu maailmas H.M.).
https://www.dailymail.co.uk/health/article-8073859/Four-drugs-fined-3-4million-cheating-NHS-paying-pushed-prices-anti-depressants.html

05.03.2020 (Daily Mail)
Kui inimesed elaksid tervislikumalt, siis oleks 400 vähidiagnoosi päevas vähem, väidab ÜK heategevusorganisatsioon.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-8074403/400-diagnoses-cancer-DAY-avoided-Britons-lived-healthier-lives.html

05.03.2020 (Yahoo Health)
Regulaarne kalaõli kapslite tarvitamine alandab vähi- ja südamehaiguse riski.
https://www.yahoo.com/news/regularly-taking-fish-oil-supplements-could-lower-risk-044013456.html

04.03.2020 (Harvard Health)
Südamehaigus ja vähk võivad olla omavahel seotud.
https://www.health.harvard.edu/cancer/heart-disease-and-cancer-risk-may-be-linked?utm_content=buffer9878b&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

03.03.2020 (Daily Mail)
Täispiim ei soodusta lastel ülekaalu.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-8068833/Full-fat-milk-NOT-make-children-obese-despite-officials-advising-parents-pick-semi-skimmed.html

25.02.2020 (Daily Mail)
Ühendkuningriigis langeb eluiga.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-8038913/Life-expectancy-grinds-halt-England-time-100-YEARS.html

24.02.2020 (Daily Mail)
Insuldirisk on väiksem inimestel, kes söövad rohkem piimatooteid, juurvilju ja puuvilju ning muna.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-8035929/Eating-dairy-cut-risk-suffering-stroke-ten-cent-new-research-suggests.html

21.02.2020 (Yahoo.Health)
Toidulisandid ja vitamiinid on ebavajalikud ja isegi kahjulikud. Nii näiteks tõuseb B12 vitamiini tarvitajatel enneaegse surma risk, D- vitamiini seostatakse samuti kõrgema vähi-ja enneaegse surma riskiga.
https://www.yahoo.com/news/theres-even-more-evidence-taking-161200871.html

04.02.2020 (Harvard Health)
Endistel suitsetajatel säilib suurem risk haigestuda kopsuhaigustesse võrreldes mittesutisetajatega.
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/ex-smokers-are-not-free-from-long-term-lung-damage?utm_content=buffer8bc13&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

20.01.2020 (Belfasti Ülikool)
E-sigarettide mõju organismile võib olla sama laastav nagu tavalistel sigarettidel.
https://www.qub.ac.uk/Research/feature/vaping-may-have-similar-effects-to-smoking-on-harmful-lung-bacteria/?utm_source=twitter&utm_medium=paid_ad&utm_campaign=SMCECWorldClassResearch20

17.01.2020 (Daily Mail)
Bariaatriakirurg räägib miks inimesed kaalus alla ei võta ning väidab, et lahendus on ära jätta suhkur ning süüa kolm korda päevas.
https://www.dailymail.co.uk/femail/article-7898743/Bariatric-surgeon-lose-weight-knowing-individual-weight-setting.html

17.01.2020 (Daily Mail)
Kolm naist räägivad, kuidas nad hakkasid alles siis kaalust alla võtma, kui nad lõpetasid osalemise "kultuslikes" salenemisklubides.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7810511/Three-women-reveal-GAINED-253lbs-spent-8-500-diet-groups.html

16.01.2020 (Aarhus University)
Suhkur on sõltuvust tekitav. Teadlased uurisid muutusi sigade ajus 12 päeva jooksul ja leidsid, et suhkur tekitab muutusi aju dopamiini- ja opioidisüsteemis sarnaselt narkootikumidega, mistõttu suureneb ka vajadus suhkru järele. Kui sigade ajus toimusid muutused juba 12 päeva järel, siis võib ainult aimata, mis mõju on suhkrul kui seda tarbida põlvkondade kaupa.
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-01/au-sct011420.php

05.01.2020 (Stanford Medicine)
Praktiseerides enesehoolitsust (tegeledes näiteks oma hobidega) hoiad korras oma psüühikat.
https://scopeblog.stanford.edu/2020/01/02/self-care-the-gift-that-keeps-on-giving/?sf115391703=1

05.01. 2020 (YahooHealth)
Miks Ameeriklased on nii depressiivsed? Ameerikas suureneb psüühikahäirete all kannatavate inimeste arv, ka halveneb rahva üleüldine tervis. Kas Eestis on lugu parem? Need vähesed uuringud, mid selles vallas tehtud, näitavad, et mitte (H.M.)
https://www.yahoo.com/news/why-america-depressed-201152153.html

31.12.2019 (Daily Mail)
Inimene sööb ühe kuu jooksul krediitkaardi mahus plastikut sisse.
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7839295/THE-REUTERS-GRAPHIC-A-plateful-plastic-Visualising-microplastic-consume.html

30.12.2019 (Daily Mail)
Stress tekitas ühe näopoole halvatuse: nõrgenenud imuunsüsteem soodustas põsenärvide põletikku.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7836805/Nutritionist-29-reveals-woke-one-morning-half-paralysed-FACE.html

29.12.2019 (Daily Mail)
20-minutit kiiret kõndi päevas kahandab vähiriski.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7828679/Walking-20-minutes-day-reduce-risk-seven-cancers-fifth.html

29.12.2019 (Stanford Medicine)
Empaatiavõime on nagu muskel - kui seda ei kasutata, ta kärbub, kui kasutatakse, tugevneb.
https://scopeblog.stanford.edu/2019/06/11/empathy-is-a-skill-that-improves-with-practice-stanford-psychologist-author-says/?linkId=68962395&sf114991951=1

26.12.2019 (Daily Mail)
Eraldi voodid võib olla võti parema tervise ja õnneliku suhteni.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7823259/Separate-beds-key-better-health-happier-relationship-new-survey-suggests.html

22.12.2019 (YahooHealth)
Teismelised ei saa vajalikku 8-10 tunnist und täis, tagajärjeks on depressioon ja ärevushäired.
https://www.yahoo.com/lifestyle/teens-sleep-hours-162600066.html

21.12.2019 (YahooHealth)
Märtsi ja juuli vahel sündinud inimestel on suurem risk surra südamehaigusesse, kõige kõrgem risk on aprillis sündinutel.
https://www.yahoo.com/lifestyle/birth-month-may-influence-risk-of-death-from-heart-disease-says-study-232607108.html

19.12.2019 (Daily Mail)
Koer lapsepõlves kahandab skisofreeniariski 24%.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7809989/Having-dog-child-cut-risk-getting-schizophrenia-24.html

13.12.2019 (Daily Mail)
Inglismaal diagnoosivad psühholoogid lastel identiteedihäire ning soomuutmise vajaduse hirmust olla ebatolerantne isegi kui soomuutmine pole näidustatud.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7785275/NHS-prescribing-hormone-blocking-drugs-children-young-three.html

13.12.2019 (Yahoo Lifestyle)
Elu mõtte leidmine ei ole mitte ainult abstraktne filosoofiline probleem, vaid terve ja rahuldustpakkuva elu eeldus. Selle leidmine on aga aeganõudvam kui arvatakse - enamus jõuab oma vaimsetes otsingutes lõpusirgele 60-aastaselt.
https://www.yahoo.com/lifestyle/this-is-the-age-people-find-the-most-meaning-in-their-lives-study-shows-223938607.html

11.12.2019 (Harvard Health)
Rasedusaegne krooniline stress mõjutab loote tervist ja arengut.
https://news.yahoo.com/how-breakthrough-science-can-change-the-lives-of-poor-families-starting-in-the-womb-100020836.html

08.12.2019 (NY Times)
98% Ameerika lastest sööb liiga palju suhkrut.
https://www.nytimes.com/2019/11/14/science/sugar-toddlers-infants.html

08.12.2019 (Business Insider)
Füüsiline treening teeb meid õnnelikumaks kui raha.
https://www.businessinsider.com/exercise-makes-you-happier-than-money-says-yale-and-oxford-study-2019-4?utm_source=copy-link&utm_medium=referral&utm_content=topbar

06.12.2019 (Daily Mail)
Patisent, kes kannatas raske ärvushäire all, võttis kogemata fataalse annuse retseptiravimit.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7763047/Mother-two-accidentally-overdosed-anti-anxiety-pills-expressing-fears-going-HRT.html

05.12.2019 (Yahoo.Health)
Püsijuuksevärvid on seotud suurenenud vähiriskiga.
https://uk.yahoo.com/style/hair-dye-and-chemical-straighteners-breast-cancer-risk-105714360.html

03.12.2019 (Daily Mail)
Inglismaal kasvab kodutute hulk - iga päev kaotab kodu keskmiselt 183 last.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7749087/Child-homeless-eight-minutes-report-finds.html

02.12,2019 (Harvard Health)
Munad võivad kaitsta sinu südant mitte seda kahjustada, näitavad uued uuringud.
https://www.health.harvard.edu/heart-health/eggs-might-help-your-heart-not-harm-it?utm_content=buffer8b0f9&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

01.12.2019 (Harvard Health)
Intensiivsed elustiilimuutused, mis ei ole ainult toitumine ja liikumine, aitavad ennetada ja ravida haigusi.
https://www.health.harvard.edu/blog/intensive-lifestyle-change-it-works-and-its-more-than-diet-and-exercise-2017082112287?utm_content=buffer6c079&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

01.12.2019 (Harvard Health)
35 minutit kerget treeningut iga päeva aitab ennetada depressiooni.
https://news.harvard.edu/gazette/story/2019/11/physical-activity-may-protect-those-at-risk-for-depression/

01.12.2019 (Harvard Health)
Vähi jaoks ei ole olemas ega tule mingeid imeravimeid. Vähk on 30 - 70% ulatuses ennetatav tervisliku elustiiliga.
https://www.hsph.harvard.edu/magazine/magazine_article/the-cancer-miracle-isnt-a-cure-its-prevention/

26.11.2019 (Daily Mail)
Lihtne sõrmetest näitab, kas sul on kopsuvähk või mitte (vt. pilti).
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7727429/Simple-finger-test-reveal-cancer.html

25.11.2019 (Daily Mail)
Vähist paranenud patsientidel on kuus korda kõrgem risk surra südame- ja veresoonkonnahaigustesse.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7721275/Cancer-survivors-six-times-likely-die-heart-disease-new-study-suggests.html

18.11.2019 (Stanford Medicine)
Kirurgilised sekkumised stabiilsete südamerikete puhul pole efektiivsemad ravimitest ja elustiiimuutustest.
http://med.stanford.edu/news/all-news/2019/11/invasive-heart-treatments-not-always-needed.html?sf112634429=1

17.11.2019 (Yahoo.Health)
Antibiootikumiresistentsed supermikroorganismid tapavad tuhandeid. Alanud on antibiootikumide-järgne ajastu, kus tabletid kaotavad oma mõju ja inimesed surevad tavalistesse viirushaigustesse.
https://www.yahoo.com/news/drug-resistant-superbugs-killing-thousands-162439421.html

14.11.2019 (Harvard Health)
Suhkur soodustab südamehaiguste tekkimist.
https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar?utm_content=bufferae8f5&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

12.11.2019 (Daily Mail)
Meditatsioon parandab ajutööd.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7676071/Meditation-make-error-prone-20-minutes-technique-boosts-brain-activity.html

12.11.2019 (Harvard Health)
Vitamiinid ja toidulisandid ei asenda tervislikku toitumist, vastupidi, need võivad olla tervisele hoopis kahjulikud.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/nutrients-from-food-not-supplements-help-you-live-longer?utm_content=bufferaa461&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

04.11.2019 (Mail.Online)
Joogaõpetajad vajavad puusaliigese implantaati 40-aastaselt kuna suruvad oma liigesed ebaloomulikesse asenditesse, hoiatab füsioterapeut.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7646849/Yoga-teachers-needing-hip-replacements-FORTIES-physio-warns.html

27.10.2019 (Mail.Online)
Vanem naisterahvas, inglanna, suri ootamatult Mehhikos vastuolulisel Bikram-jooga õpetajate kursusesl. Bikram Choudhury't, kes omab multimijonidollarilist joogaimpeeriumi, on süüdistatud naiste vägistamises. Bikram jooga koolitus Mehhikos maksab 13 000 dollarit ja osalejate sõnul on see halvasti organiseeeritud ning viletsa õppekvaliteediga. Kuid kuna Bikram joogat harrastavad kuulsused nagu David Beckham, Lady Gaga ja Madonna, õitseb impeerium ikkagi.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7617887/British-mother-two-62-dies-13-000-course-hot-yoga.html

23.10.2019 (Yahoo.Health)
Ameerikas langeb eluiga.
https://www.yahoo.com/finance/news/deaths-of-despair-why-this-group-of-americans-has-higher-mortality-rates-130633528.html

17.10.2019 (Harvard Health)
Ameerikas suureneb naiste hulk kes sureb kas raseduse või sünnituse ajal ja kuus nädalat peale sünnitust (maternal mortality). WHO (Maailma Tervishoiuorganisatisoon) hoiatab üha suureneva keisrilõike kasutamise pärast kuna keisrilõige on seotud suuremate terviseriskidega nii emale kui lapsele.
https://www.health.harvard.edu/blog/a-soaring-maternal-mortality-rate-what-does-it-mean-for-you-2018101614914?utm_content=buffer21dd1&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

14.10.2019 (Daily Mail)
Naistel, kes joovad raseduse ajal kaks tassi või rohkem kohvi päevas. on suurem raseduse katkemise risk.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7570385/Women-trying-conceive-pregnant-cut-caffeine-entirely.html

11.10.2019 (Daily Mail)
Ühendkuningriigi Terviseamet möönab esimest korda, et antidepressandid võivad põhjustada tõsiseid kõrvalmõjusid mis kestavad mitu kuud.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7560805/Antidepressants-cause-severe-effects-lasting-months-health-bosses-admit-time.html

11.10.2019 (Harvard Health)
Kas natuke või üldse mitte alkoholi? Viimased uuringud näitavad, et kahju kaalub üle kasu ja tervislik alkoholitarbimine on null.
https://www.health.harvard.edu/blog/alcohol-and-your-health-is-none-better-than-a-little-2018091914796?utm_content=buffer5dab0&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

11.10.2019 (Harvard Health)
Antibeebipillid suurendavad depressiooniriski.
https://www.health.harvard.edu/blog/can-hormonal-birth-control-trigger-depression-2016101710514?utm_content=bufferaa326&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

10.10.2019 (YahooHealth)
Teaduspõhised argumendid jooga kasulikkusest. Aitab selliste probleemide puhul nagu ärevus, depressioon, krooniline valu.
https://www.yahoo.com/now/scientific-reasons-why-yoga-good-210257771.html

09.09.2019 (Daily Mail)
Raseduseaegne stress ohustab lapse vaimset tervist.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7549893/Women-stressed-pregnancy-affect-babies-brain-development.html

08.10.2019 (Daily Mail)
123 - aastane India joogi Svami Sivananda jalutab lennujaama. Tema kõrge vanuse ja vitaalsuse saladus? Jooga, distsipliin ja tsölibaat.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7546789/Abu-Dhabi-airport-staff-shocked-123-year-old-passenger-arrives-terminal.html

03.10.2019 (Daily Mail)
Aastaks 2030 on maailmas 250 miljonit ülekaalulist last ja noorukit.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7532553/Obesity-set-affect-254MILLION-children-teenagers-2030.html

30.09.2019 (Daily Mail)
E-sigaretid on tervisele ohtlikud tekitades ligi 200 erinevat tervisehäda sh südamehäired, rinnavalud ja kopsupõletik. Mitmed inimesed on surnud seoses e-sigarettide kasutamisega.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7517219/Vaping-200-health-problems-including-heart-disorders-chest-pains-pneumonia.html

26.09.2019 (BBC News)
Aiapidamine võib olla hobi, mis aitab elada 100 aastaseks!
https://www.bbc.com/worklife/article/20181210-gardening-could-be-the-hobby-that-helps-you-live-to-100?fbclid=IwAR104ande0rs27DG-6WJfKJyBFjkncDl6gGkcuu3u0VcTzummddU_f-glto

25.29.2019 (Daily Mail)
Platseebotabletid aitavad eksamiärevuse vastu isegi kui teatakse, et tegemist on platseeboga.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7502377/Taking-placebo-cure-exam-anxiety-know-pills-dont-contain-drugs.html

25.09.2019 (Yahoo Health)
Menopausiaegsed kuumahood võivad ennustada infarkti ja insulti hilisemas eas.
https://www.yahoo.com/lifestyle/hot-flashes-common-sign-menopause-220633766.html

16.09.2019 (Daily Mail)
Looduspildid kontoris aitavad leevendada tööstressi.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7464253/HEALTH-NOTES-natural-way-end-stress-office.html

11.09.2019 (Daily Mail)
Mikroorganismide pandeemia oht - teadlased on avastanud superviirused mida antibiootikumid ei ravi ja mis ohustavad verd, neerusid ja soolestikku.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7450045/Fears-infections-pandemic-grow-NINETEEN-new-superbugs-discovered-UK.html

11.09.2019 (Medical News Today)
Longituudiline uuring paljastab, et taimetoitlastel on südamehaiguse risk väiksem kuid insuldirisk kõrgem kui lihasööjatel.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326270.php?fbclid=IwAR1i-lJiiOfcdIWkVxAMO1epRR5Pkjmz6ymTwAyTdnxUWKFmAujx6FQ87Ro

09.09.2019 (Daily Mail)
Enneagsetele beebidele antud antibiootikumid kahjustavad nende kõhu mikrofloorat veel kümne aasta pärast muutes nad vastuvõtlikuks viirustele.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7443877/Keeping-premature-babies-antibiotics-long-raise-superbug-infection-risks.html

08.09.2019 (Daily Mail)
Oxfordi Ülikooli teadlased leidsid seose kanaliha söömise ja teatud vähivormide nagu eesnäärme vähk ja non-Hodgkini lümfoom, vahel.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7440195/Oxford-University-scientists-claim-Britons-eat-poultry-risk-developing-cancer.html

08.09.2019 (Science Direct)
Armastuse ja headuse meditatsioon aitab pidurdada bioloogilist vananemist.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306453019300010?via%3Dihub

08.09.2019 (Science Daily)
Tervisliku elustiili osakaal ületab päritavuse osakaalu dementsuse puhul.
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190714142509.htm

08.09.2019 (Harvard Health)
Soovitused kuidas efektiivselt ellu viia käitumuslikke muutusi.
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/why-its-hard-to-change-unhealthy-behavior-and-why-you-should-keep-trying?utm_content=bufferf91e3&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

07.09.2019 (Harvard Health)
ADHD- noored on kõrge riskiga liiklejad.
https://www.health.harvard.edu/blog/teens-with-adhd-and-driving-what-parents-need-to-know-2019083017633?utm_content=buffer3847c&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

07.09.2019 (Harvard Health)
Ära kunagi tarbi ajutegevust soodustavaid toidulisandeid!
https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/dont-buy-into-brain-health-supplements?utm_content=buffer58095&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

07.09.2019 (Harvard Health)
Vahemeremaade elustiil vähendab südamehaiguse riski.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/mediterranean-style-the-healthy-fats-and-healthy-carbs-diet?utm_content=bufferf1352&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

07.09.2019 (Harvard Health)
Leiti seos südamehaiguse ja kognitiivsete võimete vähenemise vahel.
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/heart-disease-may-accelerate-cognitive-decline?utm_content=buffer80249&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

07.09.2019 (Harvard Health)
Liitiumiravi, mida saavad bi-polaarsed patsiendid, võib häirida neerude tööd.
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/lithium-induced-kidney-problems?utm_content=buffer8183c&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

06.09.2019 (Daily Mail)
Naistel, kes on raseduse ajal stressis, on 10- kordne risk sünnitada isiksushäirega laps.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7432217/Women-stressed-pregnancy-likely-children-personality-disorder.html

03.09.2019 (Daily Mail)
Vähki suremine võtab üle senise südamehaigusesse suremise arenenud maades.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7421917/Cancer-overtaking-heart-disease-wealthy-countries-biggest-killer.html

03.09.2019 (Daily Mail)
17-aastane noormees jäi pimedaks kuna sõi aastaid ainult kartulikrõpse, saia ja vorsti.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7419161/Boy-17-goes-blind-vitamin-deficiency-caused-diet-French-fries-Pringles.html

30.08.2019 (Daily Mail)
Unustage kliimakriis, inimkonna tapavad antibiootikumiresistentsed superviirused.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7409059/Forget-climate-change-antibiotics-crisis-kill-says-NHS-chief.html

28.08.2019 (Daily Mail)
Keisrilõikega sündinud lastel on 33% kõrgem autismi ja ADHD risk.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7402667/Babies-born-C-section-33-cent-likely-develop-autism.html

24.08.2019 (Harvard Health)
Valge liha (st kana) võib sarnaselt punase lihaga tõsta kolesteroolitaset veres aga taimne proteiin ssevastu aitab alandada kolesterooli.
https://www.health.harvard.edu/blog/when-it-comes-to-cholesterol-levels-white-meat-may-be-no-better-than-red-meat-and-plant-based-protein-beats-both-2019082217550?utm_content=buffer78f1a&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

24.08.2019 (Harvard Health)
Vitamiinid ja mineraalained toidust mitte toidulisanditest pikendavad eluiga.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/nutrients-from-food-not-supplements-help-you-live-longer?utm_content=buffere1387&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

23.08.2019 (Yahoo.health)
Vegan laps, pooleteist aastane, ilma hammasteta ja hõrenevate luudega. Toitumisspetsialistid ei soovita lastele vegan dieeti.
https://www.yahoo.com/news/19-month-old-had-thinning-162802633.html

21.08.2019 (msn.com)
23 asja mis on tervisele kahjulikud ja millest sul ei olnud aimugi.
http://www.msn.com/en-xl/northamerica/northamerica-photos/23-things-you-had-no-idea-were-bad-for-your-health/ss-AAG5fea?ocid=spartandhp#image=1

20.08.2019 (Daily Mail)
Mindfulness (teadvelolek) aitab ennetada dementsust.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7374405/Mindfulness-prevent-risk-people-Alzheimers.html

19.08.2019 (Daily Mail)
Insomnia suurendab südamehaiguse ja insuldi riski.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7371031/Insomniacs-greater-risk-coronary-artery-disease-heart-failure-stroke.html

15.08.2019 (Daily Mail)
Eeterlikud õlid sekkuvad hormoonide töösse - lavendliõli tekitab isegi kolmeaastastel lastel rindade suurenemist.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7360607/Lavender-oil-soaps-shampoo-laundry-detergent-causes-young-boys-girls-develop.html

08.08.2019 (Daily Mail)
Vaid kolm tassi kohvi päevas võivad esile kutsuda migreeniataki ütlevad Harvardi Ülikooli teadlased..
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7335615/Just-three-cups-coffee-day-trigger-migraine-attacks-new-study-shows.html

03.08.2019 (Daily Mail)
Östrogeeniplaastrid võivad tõsta menopausijärgset südamehaiguse riski jäigastades artereid.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7315665/Estrogen-patches-raise-heart-disease-risks-postmenopausal-women.html

02.08.2019 (Daily Mail)
Geenid ei ole ülekaalus süüdi: regulaarne treening aitab tasakaalustada "rasva DNA-d".
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7313903/Bad-genes-NOT-excuse-overweight-going-run-undo-fat-DNA.html

22.07.2019 (Daily Mail)
Soolevähki haigestunud noorte arv on Ühendkuningriigis suurenenud viiekordselt.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7271963/Number-young-people-developing-bowel-cancer-jumped-FIFTH-decade-amid-obesity-crisis.html

22.07.2019 (Daily Mail)
Ekspertide hinnangul on sepsisesse haigestunud noorte arv tõusnud alarmeeriva kiirusega.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7270701/Experts-warn-alarming-rise-sepsis-young-emerges-cases-doubled.html

19.07.2019 (Yahoo/The Telegraph)
25-aastasel naisel diagnoositi ekslikult rinnavähk mistõttu tal eemaldati mõlemad rinnad, ta sai ka keemiaravi enne kui arstid oma eksimuse avastasid.
https://www.yahoo.com/news/mother-wrongly-diagnosed-breast-cancer-155221746.html

19.07.2019 (The New York Times)
Ameerika tuntud joogaõpetaja ja joogakooli rajaja suri 55-aastaselt.
https://www.nytimes.com/2019/07/17/health/maty-ezraty-dead.html

27.06. 2019 (Daily Mail)
Antioksüdandid võivad soodustada vähirakkude paljunemist.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7188349/Antioxidants-feed-cancers-scientists-discover.html

26.06.2019 (Harvard University)
Traditsioonilised vähiravid nagu keemia- ja kiiritus, soodustavad uute vähirakkude tekkimist. Teadlased töötavad välja uut meetodit mis on suunatud põletiku tekkimise pidurdamisele.
https://hms.harvard.edu/news/tamp-tumor?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=hms-twitter-general

25.06.2019 (Yahoo Health)
Nottinghami Ülikooli uuring avastas seose retseptiravimite ja dementsuse vahel - mõningate ravimitega risk haigestuda kuni 50% kõrgem.
https://www.yahoo.com/news/commonly-prescribed-medications-may-increase-220609231.html

10.06.2019 (Harvard Health)
Päevased kardiotreeningunormid.
https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-much-cardio-should-you-do?utm_content=buffer1d063&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

10.06.2019 (Harvard Health)
Uued soovitused igapäevaseks treeninguks/liikumiseks. 80% ameeriklastest ei suuda neid nõudeid täita. (Eestis on olukord enam-vähem sama kuna oleme uuringute järgi Ameerikaga samal tervisekäitumuslikul tasemel. HM)
https://www.health.harvard.edu/blog/the-new-exercise-guidelines-any-changes-for-you-2018121415623?utm_content=buffer461b5&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer 

09.06.2019 (US National Library of Medicine, National Institute of Health)
Inimesed ajavad segi joogijanu ja söögiisu: uuring näitab, et 62% katsealustest arvasid et neil on nälg kuigi tegelikult vajas nende keha vett.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2467458/

06.06.2019 (Harvard Health)
Ameerikas suureneb noorte emade sünnituseelne ja -järgne suremus.
https://www.health.harvard.edu/blog/a-soaring-maternal-mortality-rate-what-does-it-mean-for-you-2018101614914

01.06.2019 (Daily Mail)
Ülesöömine on uus suitsetamine! Inglismaal lisandub ülesöömisest põhjustatud vähidiagnoosiga inimeste hulk.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7092695/Obesity-new-smoking-NHS-warns-cancer-cases-linked-weight-forecast-DOUBLE.html


30.05.2019 (Daily Mail)
Vanemad naised võivad pikendada oma elukvaliteeti ja eluiga tehes iga päev 4400 sammu, see on poole vähem varem soovitatud 10 000-st.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7084891/Older-women-improve-life-expectancy-taking-just-4-400-steps-day.html

30.05.2019 (Daily Mail)
Inglismaa psühhiaatrid hoiatavad antidepressantide raskete kõrvalmõjude ja võõrutusnähtude eest.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7084025/Royal-College-Pyschiatrists-warn-doctors-anti-depressants-dangerous-effects.html

30.05.2019 (The Telegraph)
Osteoporoosi vältimiseks peaksid mehed rattasõidu asemel rohkem jooksma ja jõusaalis käima.
http://www.msn.com/en-xl/northamerica/northamerica-life-arts/go-running-over-cycling-to-avoid-brittle-bones-men-told/ar-AAC4WoX?li=BBKxOeh&ocid=spartandhp

24.05.2019 (Daily Mail)
Arenenud maades suureneb piinarikkast surma kogevate inimeste arv kuna seda põhjustavad haigused nagu vähk ja dementsus sagenevad.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7060011/Rate-end-life-agony-wealthy-countries-set-jump-50-2060.html

22.05.2019 (Daily Mail)
Enam kui 90% maailma lastest elab saastatud õhuga piirkonnas mis suurendab riski haigestuda südame - ja kopsuhaigustesse, diabeeti, soodustades meeleoluhäireid ja ülekaalu.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7055557/Scans-reveal-pollution-alter-anxious-childrens-brain-chemicals.html

21.05.2019 (Daily Mail)
Pooltel USA lastel ja noorukitel on kolesteroolitase liiga kõrge.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7053953/Only-HALF-kids-teens-OK-cholesterol-levels-25-dangerous-levels.html

20.05.2019 (Daily Mail)
Kunstlik viljastamine sekkub evolutsiooni kuna selle kaudu levivad vigased geenid mis loomuliku viljastumise puhul oleks blokitud. Nii levib enam pärilikke haigusi.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7046941/IVF-alter-human-evolution-allowing-disease-prone-people-babies.html

19.05.2019 (Daily Mail)
Ülemäärane mahlajoomine lühendab eluiga.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7041549/Fruit-juice-increases-risk-early-death-soda-study-finds.html

14.05.2019 (Daily Mail)
Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on dementsus ennetatav tervisliku elustiiliga.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7026963/Exercise-eat-healthy-diet-stop-smoking-slash-risk-deadly-dementia.html

13.05.2019 (Daily Mail)
Enneagne suremus (enne 75 a) südamehaigustesse kasvas Ühendkuningriigis 50 aasta järel, ebatervislik elustiiliga nullitakse teaduse edusammud meditsiini vallas.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7021397/British-Heart-Foundation-report-shows-cardiovascular-disease-deaths-rise-time-50-years.html

06.05.2019 (Daily Mail)
Füüsiline treening vähendab kopsuvähi riski 77% võrra ja sooltevähi riski 89% võrra.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6996711/Staying-fit-lower-risk-lung-cancer-77.html

05.05.2019 (Harvard Health)
Üks kolmandik uutest ravimitest eemaldatakse tarbimisest aastaid pärast turuletoomist nende kahjulike mõjude tõttu inimese tervisele.
https://www.health.harvard.edu/blog/the-trouble-with-new-drugs-2019050216562?utm_content=buffer8ad01&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

02.05.2019 (Forbes)
Rahustavad hingamistehnikad aitavad alandada stressi ja säilitada head tervist.
https://www.forbes.com/sites/daviddisalvo/2017/11/29/how-breathing-calms-your-brain-and-other-science-based-benefits-of-controlled-breathing/

29.04.2019 (Daily Mail)
Ülekaal tõstab enneagse surma riski 50%. Isegi väike ülekaal võib saada saatuslikuks.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6970135/Proof-obesity-kills-Study-2-8m-Britons-shows-raise-risk-early-death-50.html

11.04.2019 (Daily Mail)
Lein või vähidiagnoos võib tõsta südamehaiguse riski kuni 64%.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6907863/Mourning-loss-loved-one-increases-risk-heart-disease-64.html

11.04.2019 (Harvard Health)
Intensiivsed elustiilimuutused aitavad ennetada ja ravida haigusi.
https://www.health.harvard.edu/blog/intensive-lifestyle-change-it-works-and-its-more-than-diet-and-exercise-2017082112287?utm_content=buffer73b35&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer#HarvardHealth

11.04.2019 (UNISEF)
Et lapsed saaksid omandada infot efektiivselt, peaks klassi maksimaalne suurus olema 20 last. (Suuremad klassid tekitavad stressi ja takistavad õppimist. HM)
https://www.unicef.org/education/early-childhood-education?utm_campaign=a-world-ready-to-learn&utm_medium=paid-boost&utm_source=twitter

09.04.2019 (Daily Mail)
Laste energiatase langeb alates 7. eluaastast st siis kui nad lähevad kooli hoolimata sellest, kui aktiivsed nad olid enne. Teismelise eas loobutakse tavaliselt spordist juba täielikult.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6902861/We-start-lazy-just-SEVEN-years-old.html

09.04.2019 (Yahoo Health)
Vitamiinid ja toidulisandid ei pikenda eluiga ega asenda tervislikku toitumist. Vastupidi, näiteks kaltsiumitabletid tõstavad vähiriski 53% võrra.
https://www.yahoo.com/news/vitamins-supplements-apos-t-replace-210031571.html


03.04.2019 (Harvard Medical School)
Jooga võib soodustada südame tervishoidu.
https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-yoga-may-enhance-heart-health?utm_content=buffer15e55&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

31.03.2019 (Daily Mail/UK)
Kõige õnnelikumad inimesed ei ela mitte Skandinaaviamaades nagu siiani on arvatud, vaid Põhja - Hispaanias Kataloonias, väidab uus uuring.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6864313/Catalans-happier-Scandinavians-research-suggests.html

25.03.2019 (Daily Mail/UK)
Naine sai insuldi sooritades keerukat joogahajutust.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6846691/Woman-40-suffers-stroke-YOGA-neck-artery-tears-headstand.html

23.03.2019 (Daily Mail/UK)
Ülekaalulistel emadel, kes söövad raseduse ajal magusa- ja rasvarikast toitu, on oht suurendada oma lastel südamehaiguste riski.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6836455/Mothers-obese-pregnant-children-heart-problems-study-mice-says.html

18.03.2019 (Daily Mail/UK)
Kahtlused antidepressantide (SSRI) turvalisuse suhtes: 24-aastane patsient suri peale doosi kahekordistamist.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6817587/Common-anti-depressant-drug-linked-two-sudden-deaths.html

18.03.2019 (Daily Mail/UK)
Vaid üks purk suhkruga karastusjooki päevas tõstab sinu riski surra südamehaigusesse 31%.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6821535/Drinking-just-one-sugary-drink-day-raises-risk-dying-heart-disease.html

18.03.2019 (Daily Mail/UK)
Lapse maitseelistused sõltuvad sellest, mida ema sööb raseduse ajal: sööd rohelist, armastab ka sinu laps juurvilja, sööd magusat, teed ka oma lapsest suhkrusõltlase.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6817291/HEALTH-NOTES-Eat-greens-baby-too.html

18.03.2019 (Harvard Medical School/US)
Liikumine teeb sinu tervise heaks tunduvalt rohkem kui ravimid. Ainult poolt tundi keskmise tugevusega treeningut päevas parandab tervist ja pikendab eluiga. Aitab ennetada/ravida südamehaigusi, kõrget vererõhku, insulti, diabeeti, vähki.
https://www.health.harvard.edu/promotions/harvard-health-publications/starting-to-exercise?utm_source=delivra&utm_medium=email&utm_campaign=PA20190317-Exercise&utm_id=1271277&dlv-ga-memberid=70374977&mid=70374977&ml=1271277

14.03.2019 (Daily Mail/UK)
Uuringute järgi ei seosta paljud inimesed viletsat toitumist krooniliste haigustega nagu näiteks vähk.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6807869/Baby-boomers-likely-understand-bad-diet-boozing-cancer.html

10.03.2019 (Harvard Health/US)
Uued füüsilise aktiivsuse reeglid: täiskasvanutele vähemalt 150 - 300 minutit keskmse koormusega treeningut nädalas või 75 - 150 min suure koormusega treeningut nädalas pluss venitustreening kaks korda nädalas.
https://www.health.harvard.edu/blog/the-new-exercise-guidelines-any-changes-for-you-2018121415623?utm_content=buffer8a842&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

10.03.2019 (Fitness Magazine/US)
Toit on seotud unekvaliteediga: suhkru- ja rasvarikas toiduvalik sekkub unehormoonide töösse.
https://www.fitnessmagazine.com/health/sleep/diet-sleep-problems/?utm_campaign=fitness_fitnessmagazine_trueanthem&utm_content=5c845aac3ed3f00001b2ace9_evergreen&utm_medium=social&utm_source=twitter.com

09.03.2019 (Daily Mail/UK)
Brittide eluea pikkus langes poole aasta võrra.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6786407/British-life-expectancy-falls-SIX-MONTHS-men-women.html

08.03.2019 (Harvard Medical School/US)
Lastel, kes saavad antibiootikume enne 2 aastaseks saamist, on suurem ülekaalulisuse risk.
https://www.health.harvard.edu/blog/giving-babies-and-toddlers-antibiotics-can-increase-the-risk-of-obesity-2018113015477?utm_content=buffera8501&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

07.03.2019 (Fitness Magazine/US)
Vegan dieedi miinuspooled.
https://www.fitnessmagazine.com/recipes/healthy-eating/dangerous-side-of-vegan-diets/?utm_campaign=fitness_fitnessmagazine_trueanthem&utm_content=5c7fd60b1adf640001b9b8d6_evergreen&utm_medium=social&utm_source=twitter.com

07.03.2019 (Fitness Magazine/US)
Kartulisöömise plussid ja miinused: sisaldab antioksüdante ja vitamiine kuid alandab vererõhku ja on kõrge glükeemilise indeksiga.
https://www.fitnessmagazine.com/weight-loss/eating/are-potatoes-healthy/?utm_campaign=fitness_fitnessmagazine_trueanthem&utm_content=5c8097b91adf640001fda113_evergreen&utm_medium=social&utm_source=twitter.com

05.03.2019 (Daily Mail/UK)
CBD ehk cannabidiol (kanepiõlilaadne looduslik ravim) kaotas vähipatsiendil, kes keeldus nii keemia- kui kiiritusravist,  kopsust kasvaja.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6761503/Striking-scans-lung-cancer-patients-tumours-SHRINK-CBD-oil.html

03.02.2019 (Hacksprit.com)
Kuu aega enne infarkti annab keha märku ohu kohta: rinnavalu (30% naistel), ülemäärane higistamine, ebaregulaarsed südamelöögid, juuste väljalangemine, raskused hingamisel, unetus, kõhuvalu, väsimus.
https://hackspirit.com/month-heart-attack-body-will-warn-8-signs/?utm_content=bufferbea60&utm_medium=share&utm_source=mindfulive&utm_campaign=twitter

02.03.2019 (Independent/UK)
Hispaania on kõige tervemate inimeste maa edastades viimases uuringus Islandit ja Itaaliat. Tänu Vahemeremaade dieedile, tervishoiusüsteemile ja elustiilile elavad inimesed seal kauem kui teistes maades.
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/world-healthy-country-ranking-list-healthiest-index-spain-uk-italy-iceland-a8797016.html

01.03.2019 (Daily Mail/UK)
Töönädalal tekkinud unedefitsiiti ei kompenseeri nädalavahetusel kauem magamine.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6756963/A-weekend-lie-NOT-repay-sleep-debt-burn-candle-ends-week.html

28.02.2019 (Daily Mail/UK)
Depressioon ja enesevigastamine on sagedasem Facebook'i generatsiooni puhul kui nendel, kes on üles kasvanud enne sotsiaalmeedia buumi.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6751575/Depression-self-harm-higher-young-people-decade-ago.html

28.02.2019 (Daily Mail/UK)
Teleri vaatamine kahjustab mälu - üle 50 aastased, kes veetsid teleri taga rohkem kui 3,5 tundi, suutsid vähem sõnu meenutada kui need, kes vaatasid vähem telerit.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6756181/Over-50s-watch-3-5-hours-TV-day-10-likely-suffer-memory-loss.html

Harvard School of Public Health (US) - kohvi kasulikkusest ja kõrvalmõjudest.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee/

25.02.2019 (Daily Mail/UK)
Tervislike maade top 50 - Hispaania juhib (tänu kuulsale Vahemeramaade dieedile), Eesti 32. kohal.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6742047/Map-reveals-10-healthiest-countries-world-2019-Spain-taking-spot.html

25.02.2019 (Daily Mail/UK)
Külmutatud puuviljades on rohkem C-vitamiini kui tooretes, mis on transporditud kauge maa tagant ja säilitatud pikka aega hoiuruumides. Ka konserv puu-ja juurviljad on sama tervislikud kui värsked.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6741101/Frozen-fruit-vegetables-HEALTHIER-higher-levels-Vitamin-C-study-finds.html

22.02.2019 (Business Insider/US)
32 teaduspõhist soovitust vähisriki vähendamiseks.
https://www.businessinsider.com/how-to-reduce-your-risk-of-cancer-2019-2

22.02.2019 (Daily Mail/UK)
Vaid 15 minutit jooksu päevas vähendab depressiooniriski - arst soovitab patsientidel tablettide asemel minna välja.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6733175/Just-15-minutes-jogging-day-reduces-risk-depression.html

22.02.2019 (Daily Mail/UK)
Mürgised seened Michelini tähega restorani menüüs Hispaanias võtsid naiselt elu.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6728349/Woman-diner-dies-hours-eating-poisonous-mushrooms-Michelin-starred-restaurant-Spain.html

22.02.2019 (The Guardian/UK)
Varahommikused ärkajad on vaimselt tervemad kui hilised tõusjad.
https://www.theguardian.com/society/2019/jan/29/early-risers-less-likely-to-develop-mental-health-problems

19.02.2019 (Daily Mail/UK)
"Naerev depressioon" peaks olema omaette diagnoos: paljud inimesed käivad ringi naerul näoga peites selle taha rasket depressiooni.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6720379/Its-possible-depressed-appearing-happy-heres-particularly-dangerous.html

19.02.2019 (Telegraph/UK)
Jooga kui holistiline ennetusvahend vähendaks survet tervishoiusüsteemile, ütleb prints Charles.
https://www.telegraph.co.uk/royal-family/2019/02/18/yoga-can-ease-pressure-health-service-says-prince-charles/

19.02.2019 (Independent/UK)
Taimetoitluse miinused kaaluvad üle plussid: veganitel on raske saada kätte kõiki vajalikke toitaineid ja tablett ei ole lahendus. Ökoloogiline ja eetiline loomaksvatus on ka loodusele kasulik. Õnneliku kana munad ja õnneliku lehma piim võiksid alati olla meie tervislikus toidumenüüs.
https://www.independent.co.uk/news/health/vegan-diet-negatives-health-environment-food-research-study-a8738951.html?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1550563598

17.02.2019 (Daily Mail/UK)
Rasedusvastased tabletid võivad mõnedel inimestel esile kutsuda depressiooni.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6709149/Beauty-therapist-20-planning-suicide-pill-caused-depression.html

17.02.2019 (Daily Mail/UK)
Meestel, kes suudavad teha korraga 40 kätekõverdust, on 98% madalam südamehaiguse risk.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6709519/Men-40-push-ups-96-lower-risk-heart-disease-study-finds.html

14.02.2019 (Daily Mail/UK)
Mõnedes vegan - burgerites on 10 - korda rohkem rasva kui lihas ja terve teelusikatäis suhkrut.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6704585/Think-vegan-burgers-healthy-alternative-TEN-TIMES-saturated-fat.html

14.02.2019 (Daily Mail/UK)
Vaid kaks purki dieetjooki (kunstlike magusainetega) päevas tõstavad insuldiriski kolmekordseks.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6704059/Diet-drinks-increase-risk-stroke-heart-disease.html

13.02.2019 (Daily Mail/UK)
Isegi kana, kalkun ja rasvata punane liha võivad põhjustada rasvunud maksa haigust: inimestel, kes saavad oma proteiini peamiselt lihast, on 54 % suurem risk haigestuda.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6697797/Eating-lots-meat-tied-higher-risk-liver-disease.html

12.02.2019 (Daily Mail/UK)
Kõva trenn ainult kord nädalas teeb rohkem kahju kui kasu.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6695697/Warning-middle-aged-men-Lycra-pushing-weekend-does-harm.html

12.02.2019 (Daily Mail/UK)
Lääne rasva ja suhkrurikas dieet suurendab riski surra sepsisesse.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6695737/Deadly-diet-Eating-foods-high-fat-sugar-makes-likely-die-SEPSIS.html

11.02.2019 (Daily Mail/UK)
Töödeldud toit nagu burgerid, magusad hommikuhelbed ja pitsad suurendavad surmahaiguste, näiteks vähi, riski.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6691689/Eating-processed-foods-burgers-sugar-white-bread-increases-risk-fatal-diseases.html

11.02.2019 (Daily Mail/UK)
Oma saladuste häbenemine ja varjamine tekitab madalat enesehinnangut. Keskmisel inimesel on umbes 13 saladust, mida ta häbeneb ja millest ta ei räägi.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6691439/Keeping-secrets-youre-ashamed-damages-sense-self-worth-study-finds.html


11.02.2019 (Daily Mail/UK)
Vähem kui seitse tundi und päevas võib tekitada püsivaid rakukahjustusi ja tõsta vähiriski.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6690639/Getting-seven-hours-sleep-night-lead-cancer-damaging-DNA-repair.html

11.02.2019 (Daily Mail/UK)
Rasedusvastased tabletid vähendavad naiste võimet lugeda teiste emotsioone ja võivad kahjustada suhteid.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6690783/The-pill-makes-women-able-read-peoples-emotions.html

09.02.2019 (Daily Mail/US)
Ameerika Ühendriikides sureb umbes 1500 inimest aastas operatsioonide ajal inimese sisse unustatud kirurgilistest abivahenditest tekitatud kahjustustesse.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6684139/California-patient-dies-surgical-sponge-left-INSIDE-them.html

07.02.2019 (Daily Mail/US)
Täiesti tervel inimesel eemaldati vähi "kahtlusega" neerud, mis osutusid täiest terveteks, kuid patsient suri mõne aja pärast peale operatsiooni.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6675985/Healthy-woman-dies-doctors-wrongly-removed-kidneys-misdiagnosing-cancer.html

06.02.2019 (Daily Mail/UK)
Jooga võib aidata millioneid artriidihaigeid.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6673955/Yoga-help-millions-arthritis-patients.html

06.02.2019 (Daily Mail/UK)
Religiooniga aktiivselt tegelevad inimesed on õnnelikumad kui need, kes usuga kokku ei puutu.
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6671815/Religious-people-happier-dont-actively-participate-faith-study-finds.html

01.02.2019 (Daily Mail/UK)
Surmapõhjuste top 10 - esimene on südamehaigus, teine insult ja kolmas operatsioon.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6653391/Surgery-kills-people-HIV-TB-malaria-COMBINED.html


16.01.2019 (Daily Mail/UK)
Magusast loobumine aitas noorel naisel rasestuda enne viljastumisteraapiaga alustamist.
https://www.yahoo.com/news/sleeping-less-six-hours-night-123946453.html

16.01.2019 (Yahoo.com/US)
Inimestel, kes magavad alla kuue tunni, on suurem südamehaiguste risk.
https://www.yahoo.com/news/sleeping-less-six-hours-night-123946453.html

12.01.2019 (Daily Mail/UK)
Tuntud onkoloog suri reisimiseks vajaliku vaktsineerimise tagajärjel. Vaktsiinisurmad ei ole sagedased, kuid neid siiski esineb. Tasub olla ettevaatlik, kui oled üle 60 või põed HIV-i!
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6579561/Leading-cancer-expert-dies-suddenly-routine-yellow-fever-jab.html

12.01.2019 (Daily Mail/UK)
Euroopa sööb ennast surnuks! Üha rohkem inimesi sureb ebatervislikust toitumisest põhjustatud südamehaigustesse.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6581419/Map-reveals-poor-diets-killing-millions-Europe.html

11.01.2019 (Daily Mail/UK)
Sportlastele soovitatakse jõu taastamiseks vegan- dieeti.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6581359/Vegan-diets-athletes-Cutting-meat-boosts-heart-health-endurance-recovery.html

11.01.2019 (Daily Mail/UK)
Vähene süsivesikute hulk toidus tõstab enneaegse surma riski.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6578291/Millions-risk-early-death-not-eat-fibre-warns-major-study.html

10.01.2019 (Daily Mail/UK)
Vaid kaks klaasi veini päevas võib häirida südamerütmi ja tekitada ebaregulaarset löögisagedust, mis omakorda suurendab infarkti ja insuldiriski.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6577317/What-drinking-TWO-glasses-wine-day-does-heart.html

31.12.2018 (Daily Mail/UK)
Kemoteraapia võib soodustada rinnavähi levikut kopsudesse.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6542277/Chemotherapy-cause-breast-cancer-SPREAD.html

01.12.2018 (World Economic Forum)
Väljakutsed hoiavad aju noorena.
https://www.weforum.org/agenda/2017/09/the-key-to-keeping-your-brain-young-challenge-yourself

01.12.2018 (Harvard Medical School/US)
Jooga aitab vähendada depressioonisümptomeid.
https://www.health.harvard.edu/blog/yoga-could-complement-traditional-treatment-for-depression-2017090712369?utm_content=bufferf67ed&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer

29.11.2018 (UK)
Kaotades uneajast vaid kaks tundi, muutuvad inimesed vihasemaks.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6441687/Losing-just-two-hours-sleep-makes-ANGRIER.html

19.11.2018 (UK)
Antibiootikumiresistentsus võib muutuda epideemiliseks. Et seda ära hoida oleks soovitav süüa orgaaniliselt toodetud liha.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6404379/Eat-organic-meat-help-avoid-apocalypse-warns-Englands-doctor.html

16.11.2018 (UK)
Meditatsioon leevendab posttraumaatilise stressisündroomi nähte nagu depressioon, unetus ja õudusunenäod.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6395821/Meditation-helps-vets-post-traumatic-stress-disorder.html

15.11.2018 (UK)
Insomnia (unehäired) ei mõjuta eluea pikkust. (Siiamaani on väidetud vastupidist st et inimestel, kes magavad 7 - 8 tundi, on pikem eluiga. Seetõttu ei oleks vaja teha rutakaid järeldusi ja ikkagi hoolitseda oma unehügieeni eest.)
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6392467/Rest-easy-Insomnia-does-NOT-cause-early-death.html

14.11.2018 (US)
Vähendades süsivsikute ja suurendades rasvade osakaalu toidus kiireneb ainevahetus ning alaneb kaal.
https://www.nytimes.com/2018/11/14/well/eat/how-a-low-carb-diet-might-help-you-maintain-a-healthy-weight.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fhealth&action=click&contentCollection=health&region=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=2&pgtype=sectionfront

14.11.2018 (US)
Kõrge vererõhu põhjustaja ei ole mitte vanus vaid vale toitumine.
https://www.nytimes.com/2018/11/14/well/live/diet-not-age-may-account-for-rising-blood-pressure.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fhealth&action=click&contentCollection=health&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=2&pgtype=sectionfront

14.11.2018 (UK)
Tunniajane jõureening nädalas alandab südamehaiguse ja insuldi riski 70% võrra.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6388969/Lifting-weights-just-five-minutes-slash-stroke-heart-attack-risk.html

13.11.2018 (US)
Vitamiin D ja kalamaksaõli ei vähenda vähi ega südamehaigse riski.
https://www.nytimes.com/2018/11/10/well/live/vitamin-d-and-fish-oils-are-ineffective-for-preventing-cancer-and-heart-disease.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fhealth&action=click&contentCollection=health&region=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=1&pgtype=sectionfront

06.10.2018 (UK)
Pikaealisus ei ole geneetiline: 400 miljonit inimest hõlmav uuring näitab, et geenide mõju on peaaegu olematu inimese eluea pikkusele (7% )
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6358821/Study-400-million-people-reveals-DNA-barely-impact-long-live.html

02.10.2018 (UK)
Alla 6-kuused beebid ei tohiks juua vett, äsjasündinutele (1-3 kuud) võivad sellel olla fataalsed tagajärjed. Juba väike kogus võib beebi organismi tasakaalust välja viia mille tagajärjeks võivad olla ajutursed, krambid ja isegi surm. Ainuke ja parim toit kuni 6-kuusele lapsele on rinnapiim.
https://uk.yahoo.com/style/newborn-babies-never-drink-water-165505620.html

01.10.2018 (UK)
Isakssaamise edasilükkamine võib olla ohlik lapse tervisele. Mitte ainult naised vaid ka mehed ei tohiks kaua viivitada laste saamisega. Juba üle 35 - aastaste isade lastel oli  suurem risk sündida enneagselt, olla alakaaluline ning nõrgema tervisega kui nooremate isade lastel.
https://uk.yahoo.com/style/babies-born-dads-45-health-risks-birth-104735942.html
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6339057/Men-start-family-turn-35-avoid-risks.html

01.10.2018 (UK)
Ühendkuningriik legaliseeris kange kanepiõli müügi retseptiravimina.
https://uk.yahoo.com/news/cannabis-oil-now-available-prescription-073230411.html

31.10.2018 (UK)
Epideemiline depressiooni kasv! See laastav meeleoluhäire levib kiiremini kui ükski teine haigus.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6338181/Depression-rising-faster-condition-jumping.html

31.10.2018 (UK)
Minimaalne liikumisvajadus on rahuldatud ainult ühel lapsel 30 -st, väidab Inglismaal läbiviidud uuring.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-6337503/Just-one-30-British-children-recommended-daily-exercise.html

31.10.2018 (UK)
Tahad oma väikelapsega jutuotsale saada? Mine temaga parki jalutama! Uuring näitab, et väikelapsed on jutukamad looduslikus kekskkonnas.
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6338883/Toddlers-open-conversation-natural-environments-experts-found.html

12.02.2017 (UK)
Musklite kasvatamiseks pole vaja süüa liha - vegetaarne dieet on sama efektiivne!
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4208428/You-really-DON-T-eat-meat-big-muscles.html

16.01.2017 (UK)
Tahad elada kaua? Siis väldi seksi - Sheffieldi Ülikoolis läbi viidud uuring näitab, et nunnadel on parem immuunsüsteem ja nad on paremini kaitstud nakkuste eest.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4124096/Want-live-longer-Avoid-having-sex-Nuns-stronger-immune-systems-vulnerable-infections.html

Vahemeremaade dieet vähendab vähiriski 40% võrra!
https://www.dailymail.co.uk/news/article-4284738/Mediterranean-diet-cuts-breast-cancer-risk-40.html

Kemikaale, mida sisaldavad juuksevärvid ja rasestumisvastased pillid, seostatakse kõrgema rinnavähiriskiga.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4300782/Changing-colour-hair-linked-breast-cancer.html

Süsivesikud on ajule head - need vähendavad dementsuse ja kognitiivse mõtlemise halvenemise riski.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4346194/Carbs-good-brain-lowers-dementia-risk.html

Taimetoitlus vähendab riski haigestuda vähki.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4382758/Swapping-dairy-soya-prevent-cancer.html

Pesemisvahendites nagu dušigeelid ja šampoonid leidub kõrgema vähisriskiga seostatud kemikaale.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4421966/The-cancer-causing-chemical-lurking-shower.html

Riigid, kus on kõige parem elada (arvestades elukvaliteeti). Norra on number 1 maailmas - keskmine eluiga 82 aastat! (NB! Erinevad uuringud toovad esile erinevad maad, samuti muutub see järjestus iga aastaga nii et see ei ole mingi absoluutne top)
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4421966/The-cancer-causing-chemical-lurking-shower.html

Punase liha söömine (veise - ja sealiha) suurendab vähi-, infarkti- ja insuldiriski.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4510284/Steak-red-meat-ups-chances-Alzheimer-s-stroke.html

Teadlased möönavad, et suhkur toidab vähki andes sellele energiat mida on vaja kasvamiseks.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4544382/Sugar-fuelling-various-forms-cancer.html

Öösel söömine suurendab suhkruhiaguse ja südamehaiguse riski.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4573270/Eating-night-raises-risk-diabetes-heart-disease.html

Taimetoitluse abil on kergem langetada kaalu.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4599346/On-diet-vegetarian.html

Tuunikalakonservis võib peituda surmav mürkaine. Metallimaitsega konservi söömine võib tekitada allergiat mis on hauda viinud kaks inimest Austraalias.
https://www.dailymail.co.uk/femail/article-3246673/It-burning-rash-severe-headache-leave-feeling-faint-diarrhoea-DEADLY-toxin-hiding-tuna-sandwich.html

Tahad olla tugev kõrge vanuseni? Söö proteiini kolm korda päevas (koos teiste eluks vajalike toitainetega nagu rasvad ja süsivesikud), see aitab säilitada musklimassi.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4760986/Want-stay-strong-Eat-protein-three-times-day.html

B - vitamiinide puudus võib tekitada väsimust, murduvaid juukseid ja küüsi aga ka sünnidefekte ja raseduse katkemist (B3).
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4783130/Vitamin-B-deficiency-lead-unhealthy-hair-nails.html

Probiootikumidel ei ole tervisele mingit mõju.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4815498/Trendy-probiotics-NOT-work-says-mcrobiologist.html

Suhkur tekitab samasugust sõltuvust nagu kokaiin.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-4821706/Sugar-just-addictive-cocaine.html





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar