neljapäev, 7. mai 2020

Toitumine meeleoluhäirete korral




Meeleoluhäired: ärevushäired ja paanikahood,  foobiad, depressioon, üldine stress ja sellest tingitud meeleolu kõikumine, läbipõlemissündroom, posttraumaatiline stressisündroom, igasugused muud igapäevaelu häirivad meeleolumuutused. Toitumiskava sobib ka emotsionaalse söömise ja söömishäirete puhul, samuti võivad siin väljatoodud toitumispõhimõtteid järgida kõik, kes soovivad tervislikult toituda. 

Inimese organism on üks tervik – meie söömisharjumused mõjutavad meie mõtlemist ja vastupidi. Tihti on nii, et kergemat sorti meeleoluhäirete kontrolli alla saamiseks piisaks tervislike toitumistavade kasutusele võtmisest (toitumispsühhiaatria/nutritional psychiatry).  Probleem on selles, kas inimene suudab neid põhimõtteid rakendada. Samas aga on raske omada tasakaalus psüühikat kui toitumine ei ole korras. On kahju vaadata, kui inimesed hakkavad tarvitama antidepressante või raiskavad aega kallite teraapiate peale tulemusi saavutamata ilma et muudaks oma toitumisharjumusi. Loomulikult tuleb raskemat sorti meeloluhäireid ravida, kuid alati paralleelselt elustiilimuutustega. 

Meeleoluhäired on ohumärk inimesele, et tema elustiilis on midagi kardinaalselt korrast ära ning kui seda eiratakse, siis on tagajärjeks haigused, kiire vananemine ja enneaegne surm (stress ja ärevushäired on seotud südame- ja veresoonkonnahaigustega näiteks). Ebatervisliku toitumisega on organismi varustatus närvirakkudele oluliste vitamiinide ja mineraalainetega (B-vitamiinid, kaltsium, magneesium, D-vitamiin, raud) puudulik ning see süvendab stressi. Meeleoluhäired ei ole mitte põhjus, miks inimene elab ebatervislikult, vaid ebatervisliku elustiili tagajärg nagu enda kogemusest väga hästi tean.  

Kui muuta elustiili, siis taanduvad ka meeleoluhäired, küsimus on lihtsalt selles millisel määral inimene on võimeline oma elustiili muutma. Kui on aastaid (või aastakümneid) toitutud ebatervislikult, siis ei ole mõtet loota, et mõne kuuga tervise korda saab. Selleks võib minna aastaid ja esimene kuu on kõige raskem, kus meeleoluhäired tõenäoliselt tugevnevad enne kui nad ükskord aeglaselt taanduma hakkavad. Kõige tähtsam on sellel ajal hambad ristis vastu pidada niikaua, kuni organism uue elukorraga ära harjub. Oluline on õppida juurde ka uusi stressimaandamise tehnikaid, sest oht tagasi vanade harjumuste lõksu langeda on suur.

Meeleoluhäirete all kannatavad inimesed võivad haigestuda ka veel söömishäiretesse (nagu sööstsöömishäire, buliimia, anoreksia), mis võivad põhjustada haigusi ja viia enneagse surmani. Seetõttu on eriti oluline hakata tervislikku toitumist planeerima juba esimeste igapäevaelu häirivate meeleolumuutuste esinemisel. Tervislikult toituda võiks küll iga inimene, sest ka paljud teised eluohtlikud haigused on ennetatavad tervisliku elustiiliga.

Elustiili muutmine algab toitumisest. Selle kõrval on oluline iga päeva vähemalt 15 min teha kerget kardiotreeningut. Kui füüsiline vorm on hea, siis sobib hästi HIIT treening, kui mitte siis piisab sörkjooksust või kiirkõnnist. Edaspidi võiks lisada juurde ka lihast treenivad jõuharjutused või teha joogaharjutusi. Ideaalis kuuluvad inimese treeningrutiini nii kardio, jõu- kui venitusharjutused. Alustada võib vähesest, piisab ühest kahest harjutusest või kasvõi 100 m sörkjooksust (kiirkõnnist). Peaasi on teha seda iga päev, et organism satuks sõltuvusse tuju tõstvatest hormoonidest mis tekivad füüsilise koormusega ja asendaks ebatervisliku söömisega saadud naudingut. On võimalik ka ennast üle treenida, kuid see on väga väikese grupi inimeste probleem, enamik meist ei saa igapäevaselt vajalikku füüsilist koormust mis tagaks normaalse ainevahetuse. Pealegi on ületreenimine tingitud pigem energiat juurde andvatest lisaainetest (valgupulbrid, kofeiin, energiajoogid, suhkur, toidulisandid, vitamiinid, ravimid jm) kui inimese enda jõuvarudest. Maailma Tervishoiorganisatsiooni soovituse kohaselt peaks terve inimese päevakavasse kuuluma 30 minutit kerge kuni keskmise koormusega füüsilist treeningut. 

Kuna mina olen õppinud tervisliku toitumise aluseid Inglismaal töötades ajukahjustusega patsientidega kelle puhul peeti eriti oluliseks tervislikku toitumiskava ning tugiisikute puhul ka toiduvalmistamise oskust, siis järgin Suurbritannia Terviseameti ja Inglismaa toitumisspetsialistide soovitusi - teaduslikult tunnustatud seisukohad toitumise osas on üle maailma enam – vähem sarnased.

Samuti võtan aluseks toitumisspetisalistide poolt maailma kõige tervislikumaks tunnistatud toitumismudeli - Vahememeremaade dieedi - põhimõtted.

Ka on olnud abiks Edmund Bourne „Ärevushäirete ja foobiate käsiraamat” ja Harvardi Meditsiinikooli artiklid. 

Kuidas ja millal süüa?
Kuna on ka oluline mismoodi ja millal süüakse, siis alustangi sellest. Et veresuhkru taset hoida stabiilsena, siis võiks toidukorrad jagada päeva peale võrdselt ära. Näiteks kui hommikust süüakse kell 8.00, siis võiks vahepala olla 11.30 ja lõunasöök kell 14.00. Järgmine vahepala võiks olla kell 16.30 ja õhtusöök kell 19.00 – 20.00. Kui kõht on enne magamaminekut ikkagi tühi, siis võib süüa ühe õuna või juua klaasi piima. Hea oleks, kui iga päev süüa ühel ja samal kellaajal, sest kuna ka toit on stressor, siis saab organism ennast selleks varakult ette valmistada. Rutiin on söömise puhul sama oluline kui toit ise, sest kui lihtsalt vabas kulgemises päeva jooksul toitu endale sisse kallata siis viib see organimi iseenesest stressi. Alguses võib - oll raske rutiiniga harjuda, kuid juba paari nädala jooksul harjub organism sellega ära. Vahepelad ei ole kohustuslikud kui kolm söögikorda on. Lõpuks harjub inimene sööma täpselt niipalju, kui on vaja, et vastu pidada järgmise toidukorrani. Kui toit korralikult läbi mäluda, siis on toidukogus palju väiksem, kui sööki kiirelt sisse ahmides. 

Nii et süüa tuleb siis rahulikult ning toit korralikult läbi mäluda (24-33 korda olenevalt toidust, liha kauem ja putru vähem). Raske on samal ajal rääkida ja süüa, selline komme on tekkinud liigsest kiirustamisest kus inimestel pole enam aega omavahel muul ajal rääkida kui söögilauas. Hea oleks hoopis keskenduda toidule ja närimisele, see soodustab seedimist (mis algab juba suus) ning toitainete omastamist maos ja sooltes. Mindfulness (keskenduv) – söömine ei ole mitte kaasaja leiutis vaid hoopis meie esivanemate unustatud igapäevatarkus.

Meeleoluhäiretega inimesed ei tohiks jätta ära ühtegi söögikorda ega paastuda, sellised praktikad peaksid jääma tulevikku, kui tervis on taastunud. Samuti ei ole soovitav teha moodsaid dieete mis jätavad toidusedelist välja terveid toidugruppe (valgud, rasvad, süsivesikud) või soovitavad kasutada toidulisandeid. Tervislikult toituv inimene ei pea kasutama mingisuguseid vitamiine ega toidulisandeid, neil kõigil on oma kõrvalmõjud mis omakorda rikuvad hormonaaltasakaalu. Eriti oluline on hommikune söögikord, mis peaks olema küllalki tugev, õhtune kord võiks olla kõige väiksem. Õhtuse söögikorra ja magamamineku vahele peaks jääma vähemalt 2 tundi, ideaalis 4. Õhtul ei tohiks süüa magusat ega liha, juua alkoholi, kohvi ega teed, selle asemel võiksid olla naturaalsed und soodustavad taimeteed nagu piparmünt ja meliss.

Oluline on juua puhast värsket kraanivett. Kui varem kehtis põhimõte juua vett vähemalt 1,5 liitrit päevas, siis nüüd on hakatud soovitama siiski juua ainult janu korral. Kahjuks on aga nii, et kui inimene sööb palju magusat või tal on mõni muu sõltuvus, siis aju ei reageeri enam piisavalt efektiivselt veevajadusele ning inimesel võib tekkida vedelikupuudus (mitte küll sagedane nähtus). Selle vältimiseks tuleks ikkagi jälgida, et juuakse vett vähemalt söögikordade ajal, enne või pärast. Kuigi vett saadakse ka toiduga, ei ole see piisav, et organismi veevajadust rahuldada. Kuna meeleoluhäiretega inimestel ei ole soovitav juua mahlasid, rääkimata magusatest valmisjookidest, samuti on oluline piirata kohvi ja tee joomist, siis seda enam on vaja jälgida, et organism oleks piisavalt veega varustatud. Reegel on ikkagi 8 klaasi vett päevas, nii nagu kogu aeg on olnud hoolimata vahepeal levinud trendidest, siia alla käivad ka tee ja kohv. 

Puhtad ja looduslikud toiduained
Toitu peaks võimalusel valmistama ise et olla kindel mida see sisaldab. Valmistoitudes kasutatakse odavaid rafineeritud õlisid, suhkrut ja muid konsentreeritud/rafineeritud magusaineid, ülemäära soola, kunstlikke maitse – ja sälitusaineid, mis kõik rikuvad hormonaaltasakaalu; samuti ei pruugi toiduained olla värsked. Uuringud on ka näidanud, et inimestel kes palju väljas (söögikohtades mitte värskes õhus!) söövad, on suurem risk haigestuda vähki.

Toiduained peaksid olema värsked, ideaaljuhul aiast või keldrist, orgaaniliselt kasvatatud, võimalusel kodumaised ja neid tuleks töödelda nii vähe kui võimalik. Mida looduslikum on toit, seda kergem on organismil seda omastada ja seda rohkem saavad hambad tööd, mis aitab vältida kaariest ja parandada ajutegevust. Kahjuks ei ole see tänapäeva tingimustes tihti võimalik, kuid see on ideaal mille poole püüelda.

Vältida tuleks igasugeid rafineeritud toiduained milleks on: rafineeritud õlid, suhkur ja muud rafineeritud/konentreeritud magusained, rafineeritud lauasool (selle asemel kasutada meresoola), rafineeritud nisujahu ja muud rafineeritud jahud, valge riis. Kartulit võiks samuti vältida, sest sellel on kõrge glükeemiline indeks, mis lööb hormoonaaltasakaalu paigast ära. Pastat võib süüa, eriti hea on täistera pasta või hoopis oa või tatra oma. Õlidest eelistada rafineerimata oliiviõli (või teisi taimse päritoluga rafineerimata õlisid) kuna odavad rafineeritud õlid võivad samuti hormonaaltasakaalu rikkuda. Näiteks võib odav rafineeritud päevalilleõli unetsükli sassi lüüa. 



Madala glükeemilise indeksiga toiduained
Toiduainetest tuleks kasutada ainult madala glükeemilise indeksiga toiduaineid, mis lagunevad organismis aeglaselt ning ei sega seetõttu hormoonide tööd nii, et see tunda annaks. Kõrge glükeemilise indeksiga toiduained imenduvad kiiresti tekitades varsti peale sööki hea tuju ja energia ülekülluse, kuid paari tunni möödudes hakkab tuju ja energiatase langema ning inimene vajab uut „doosi”. Madala glükeemilise indeksiga toiduainetega sellist kõikumist ei ole, tuju on kogu aeg stabiilne ning kerge langus toimub alles 4 – 5 tunni pärast. Selleks ongi hea võtta vahepala, milleks võiks olla õun, pähklid, piim, jogurt, keefir, siis on veresuhkur ja ka tuju terve päev stabiilne. 


Madala glükeemilise indeksiga  (Low GI) toiduained: kõik pastasordid, makaronid, spagetid ja nuudlid, suhkruta täisteraleib, tatar, oder, hirss, täistera riis, täistera nisu, mais, popcorn, kõik piimatooted (vähemalt 2,5% rasvaga et sisaldaks looduslikku D-vitamiini), juurviljad, õunad, kodumaised marjad, pähklid,  (liha, kala, munad täidavad samuti kõhtu ning peletavad näljatunde pikaks ajaks). Kuna viimasel ajal tehtud uuringud näitavad, et riis sisaldab palju arseeni, eriti puun riis, siis tuleks seda enne kasutamist leotada 12 tundi. 

Kõrge glükeemilise indeksiga (High GI) toiduained: suhkur (kõik suhkrud ükskõik mis värvi või millisest toorainest need tehtud ei ole, samuti kunstlikud maguasained), mesi, maiustused, koogid, küpsised, tordid jm millesse on lisatud suures koguses magusainet, puuviljamahlad, kuivatatud puuviljad, rafineeritud valge nisujahu ja muud rafineeritud jahud, valge riis, kõik gaseeritud jm magusainetega joogid, alkohol, banaan (võib ikkagi süüa koos muu toiduga kuna sisaldab tujutõstvat trüpofaani), magusad troopilised puuviljad ja kodumaised magusad murelid, ploomid, pirnid (võib süüa vähesel määral magustoiduks), rafineeritud õlid/rasvad

Suhkrut peetakse tänapäeval depressandiks, erinevate haiguste sh. meeleoluhäirete põhjustajaks ja seda tuleks vältida. (Loe ka artiklit suhkrusõltuvusest ja kuidas sellest vabaneda.) 
 

Vajalikud toitained/taldrikureegel

Igapäevamenüü peab sisaldama süsivesikuid, valke ja rasvu.

Tervislik taldrikureegel:
35 % täistera leib, riis, pasta, kõik täisterajahud, tangud - süsivesikud
35 % juurviljad ja puuviljad (juurviljade osakaal peaks olema suurem kui puuviljade) - süsivesikud
12% piim ja piimatooted (rohkem jogurtit, keefirit, kodujuustus, vähem piima ja ainult paar viilu juustu) - valgud
14 % liha, kala, munad, oad, herned, kikerherned, läätsed – valgud
4 % rasvad, õlid, pähklid, mandlid - rasvad

Ei juhtu ka midagi kui süüakse mõni päev rohkem juurvilja, proteiini, tervislikke rasvu või piimatooteid ja vähem tärklist. Taimseid valke, mida sisaldavad oad, läätsed ja herned, võib süüa rohkem kui norm ette näeb ja sellevõrra vähem teravilja. Proteiini osakaalu võib natuke süsivesikute arvelt suurendada süües rohkem piimatooteid (soovitavalt hapendatud) ja muna, kuid mitte mingil juhul vähendada. Erinevat sorti pähkleid (ja mandleid) võiks süüa umbes  peotäis päevas.

Oluline on toidust saada B-grupi vitamiine, magneesiumi,  kaltsiumi ja D-vitamiini, rauda, mis on tähtsad komponendid närviraku ainevahetuses.

Liha ja kala võib asendada täielikult taimsete valkudega (lakto- ja ovovegetaarne dieet) milleks on oad, herned ja läätsed. Kuna loomakasvatuses kasutatakse palju igasuguseid hormoone ja ravimeid, siis satuvad need liha (ja ka munade) kaudu ka meie organismi mis jällegi rikub hormonaaltaskaalu. Kui võimalik, siis kasutada toiduvalmisteamisel puhtaid orgaanilisi tooraineid. Merevesi on samuti saastatud ning mürkained kogunevad kaladesse. Igal juhul on soovitav tarbida ennem valget liha (kana, kala) kui punast (siga, veis), ennem muna kui liha. Konservidele tuleks võimalusel eelistada värsket kala.

Hea tuju toiduained: lõhe, forell, kodujuust, keefir/jogurt, munad, õunad, marjad (toored mitte kuivatatud või mahlaks tehtud), rohelised salatid, juurviljad, täistera riis, juust, tatrapuder, herkulapuder, hirsipuder, täisterapasta. 

Selleks, et tekitada rohkem häid soolestikubaktereid mis on olulised meeleolu reguleerimisel,  tuleks tihti juua keefirit, süüa jogurtit, hapukapsast või hapendatud kurki. Õunad, marjad, juurviljad süüakse enne teisi toite, magusad puuviljad (apelsinid, banaanid, kiivid, ploomid, murelid, arbuus) magustoiduks. (Suhkrusõltlased võiksid magusaid troopilisi puuvilju üldse vältida kuna need tekitavad magusaisu.) Jällegi tuleks eelistada kodumaiseid puuvilju ja marju.

Oluline on päevas tarbida vähemalt kaks klaas piima (keefirit, jogurtit) või klaas piima ja 4 spl kodujuustu, täistera leivapealseks võtta kas juustu või munalõike. Samuti ei tohiks päevamenüüst ära jätta tervislikke rasvu (neistioliiviõli, kõik taimsed rafineerimata õlid, pähklid).

Meeleoluhäirete korral oleks soovitav loobuda alkoholist, suhkrust, teest, kohvist. Kui see on alguses raske, siis tarbida neid koos toiduga, mitte kunagi tühja kõhu peale. Kohvi ja musta/rohelist teed ei tohiks juua peale kella 10-t hommikul kuna kofeiini mõju organismis on 12 tundi ning muidu on unerütm häiritud. Hea uni on aga tasakaalus meeleolu jaoks võtmetähtsusega. Musta tee asemel võiks juua rohelist teed, mis soodustab und ning teisel päeva poolel taimeteesid. Osad taimeteed nagu ingver, hibiskus ja rooibuš on samuti ergutid, tuleks hoolega jälgida kuidas need unele mõjuvad. Und soodustavad meliss ja piparmünt. Kui teest ja kohvist loobuda ei suudeta, siis juua üks tass hommikul koos toiduga.

Selleks, et välja selgitada kuidas erinevad toiduained und ja meeleolu mõjutavad, oleks hea pidada toitumispäevikut.

Kõhtu ei tohiks süüa väga täis, siis ei seedi toit hästi ära, vaid nii, et veerand osa (piltlikult) jääks tühjaks. Kui toit hästi läbi närida (24-33 korda), siis ei ole tavaliselt niipalju kannatustki, et üle süüa.

NB! Kõik need toitumisreeglid on soovituslikud ning igaüks peaks ise jälgima enda organismi,  et teada saada missugune toiduaine talle hea on ja mis mitte. Mõni inimene ei talu laktoosi, teine gluteeni, kolmas ei kannata liha, siis tuleks nendest toiduainetest loobuda aga muus osas üritada jälgida tervisliku toitumise reegleid.

Viimasel ajal on levinud arvamus, nagu oleksid piimatooted kahjulikud kuna inimene kaotab vananedes võime toota laktoosi. Suurem osa inimesi Põhja – ja Kesk – Euroopas siiski säilitab selle võime. Kui arst pole diagnoosinud laktoositalumatust, siis pole põhjust mitte tarbida piimatooteid eriti kui need on orgaanilised. Samuti on käibel väide nagu tõstaksid piimatooted kolesteroolitaset. Oluline on teada, et ainult 1/3 kolesteroolist tuleb toidust, ülejäänud toodab inimene ise! Kolesterooli tõstavad sellised toiduained nagu alhohol, tee, kohv, kõik suhkrud sh mesi ning kõrge glükeemilise indeksiga toiduained, samuti toidulisandid, kosmeetikatooted jm rämps mida me igapäevaselt tarbime. Ka istuv ja pideva vaimse pinge all olemine mängib siin oma osa. 

Toitumine on oluline kuid nn toitumisteraapia rakendamine meeleoluhäirete ravimiseks võtab aega enne kui organism uue režiimiga harjub. Selleks võib minna kuid, aastaid, tegelikult on see elukestev protsess. Algus võib olla päris piinarikas kui on näiteks toitutud peamiselt shokolaadist või energiajookidest. Oluline on olla järjepidev ning mitte alla anda, samuti rakendada samal ajal käitumuslikke stressimaandavaid tehnikaid (nagu jooga, meditatsioon, hingamisharjutused, vt. artiklit “Stressi juhtimine”) ja õppida rakendama head unehügieeni (artikkel “Hea une tehnikad”).  Minul läks aega 5 aastat, enne kui tekkis püsiv heaolutunne (rahulolu mitte adrenallini, endorfiini, serotoniini vmt kaif), aga alustasin ka hilja, kuldses keskeas. Noortel inimestel tulevad muutused kergemini aga jälle ainutl siis, kui hakatakse tegelema endaga kohe, kui meeleolu alla käib.  


Näidismenüü
8.00 Hommik: klaas kraanivett, värske salat (lehtsalat, kurk, tomat) tangupuder piimaga või täisteravõileib juustuga või naturaalne müsli jogurti, marjade ja pähklitega; (puder võib olla ka kaerahelbe, mitmeviljahelbe vm peaasi et täistera)

11.00 Vahepala: kraanivett janu kustutamiseks, klaas keefirit, õun, või peotäis marju, pähkleid

14.00 Lõuna: klaas kraanivett, täistera riis küpsetatud lõhega (kanaga, ubade või hernestega), keedetud juurviljaga ja koorekastmega või tuunikalapasta; magustoiduks banaan või pähklid

16.30 Vahepala: kraanivett janu kustutamiseks, õun, jogurt või klaas piima

19.00 Õhtusöök: klaas kraanivett, roheline salat kodujuustu ja munaga, võileib, magustoiduks paar kiivit

Kui kõht enne magama minekut tühjaks läheb, võib veel juua klaasi piima või süüa ära üks õun kuid kui toitumine korda on saadud, siis võiks õhtusest söömisest loobuda, viimane toidukord võiks olla enne 19.00. Toidu peale võib ka juua kraanivett kui janu on. Plastikpudelivett võiks vältida. 

Kirjeldatud toitumiskava on näidisvariant mida igaüks võib omale sobivate toiduainetega asendada. Oluline on iga päev süüa süsivesikuid, rasvu ja valke. Keegi meist ei suuda ideaalmenüüd kogu aeg järgida. Alustada tuleks samm – sammult ja siis aeglaselt edasi liikuda. Tagasilangused kuuluvad asja juurde, peale seda tuleb lihtsalt uuesti alustada. Vajadusel võib ka teadlikult teha mõne “patupäeva” , kus ühel päeval nädalas ühe toidukorra ajal süüakse rämpstoitu. Kui tervis enam – vähem korras, võib seal pidama jääda ning säilitada juba saavutatud põhimõtted. Oluline on aga mitte tagasi pöörduda ebatervisliku toitumise lõksu, sest see lõppeb jällegi haigestumisega ning mida vanemaks inimene saab, seda raskem on tal oma harjumusi muuta.

Kui üksinda on elustiili muutmisega raskusi, siis tule nõustamisele!

Ole terve!

Psühholoog, vaimse tervise ja heaolutreener Helina Mändmets



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar