teisipäev, 15. jaanuar 2019

Emotsionaalse teadlikkuse treening



Emotsionaalse teadlikkuse individuaaltreening 
lastele ja noortele

Tunne oma emotsioone! Tubane eluviis, arvuti- ja telefonisõltuvus, koolistress ja rämpstoit mõjutavad meie laste kontakti oma emotsioonidega. Kujuneb välja kas üliemotsionaalsus või emotsionaalne tuimus, mille tõttu inimese toimetulek on raskendatud. Emotsioonid peaksid meid aitama elada pikka ja rahuldustpakkuvat elu, kuid kahjuks ei oska me neid alati efektiivselt ära kasutada. Emotsionaalse teadlikkuse treening lastele ja noortele aitab seda viga parandada. Kingi oma lapsele edukas toimetulek igas olukorras. Kingi talle emotsionaalse teadlikkuse treening!

Emotsionaalne teadlikkus (ka emotsionaalne intelligentsus, emotsionaalne kirjaoskus) on oluline, et toime tulla kiiresti muutuvas maailmas ja elada pikka ning rahuldustpakkuvat elu. Tihti arvatakse, et emotsionaalset teadlikkust õpivad inimesed ise "töö käigus" kuid see ei ole nii. Emotsionaalset kirjaoskust tuleb õpetada nagu igat teist eluks vajalikku oskustki. 

Tõsi on, et mingil määral õpib inimene ka ilma õpetuseta oma emotsioone tundma, kuid see ei pruugi iga kord olla efektiivne. Tihti on inimestel raskusi ebameeldivate tunnetega toimetulemisel mis võib äärmistel juhtudel viia isegi vägivallani. Tavaline on aga see, et ebameeldivate tunnete allasurumiseks omandatakse mingi sõltuvuskäitumine olgu selleks kas siis sõltuvus söögist, joogist, asjadest, arvutist, ravimitest, tööst jne, mis pikapeale inimese lihtsalt ära kulutab ja enneagselt hauda viib. Ometi on aga just ebameeldivad e. rahvakeeles "negatiivsed" emotsioonid need, mis meid elus edasi aitavad ning arengut ja eneseväljendust toetavad. Neid maha surudes on meil oht sulanduda massi ning muutuda teiste inimeste marionettideks. Inimestel, kes ei talu iseenda ebameeldivaid tundeid, on ka üldine stressitaluvus madalam. 

Nagu kirjaoskuse või võõrkeele omandamine on kergem lapsepõlves, on ka emotsionaalse kirjaoskuse õpetamisega hea algust teha juba lapsepõlves. Täiskavanutel on samuti võimalik parandada oma emotsionaalset teadlikkust aga see võib olla raskem, kuna ühiskonnas valitsevad hoiakud ja stereotüübid on juba tugevalt kanda kinnitanud. 

Emotsionaalse intelligentsuse individuaaltreening on suunatud just lastele (alates 7. eluaastast) ja noortele, et ennetada käitumisprobleeme, arendada enesejuhtimisoskusi ning suurendada stressitaluvust. Treening aitab tundma õppida,  aktsepteerida, analüüsida ja väljendada oma emotsioone, planeerida oma käitumist nendele vastavalt. Nelja põhiemotsiooni baasil koostatud treeningprogramm on lihtne ning arusaadav. Individuaalne suhtlusvorm aitab inimesel eristuda massist ja väljendada oma unikaalset mina, mis tavakoolituste puhul jääb tahaplaanile. Töös kasutan tunnete kaarte ja kunstiteraapiat, mis arendab loovust ning maandab stressi.

Treeningprogramm koosneb viiest (või vajadusel enamast) seansist, mis toimuvad kord nädalas. Nende käigus arutleme järgmistel teemadel:

- baasemotsioonid: rõõm, hirm, kurbus, viha, nende ülesanded ja avaldumine
- emotsioonid ja kehaaistingud
- rõõmu erinevad vormid (kiitusesõltuvus ja selle mõju)
- funktsionaalsed ja düsfunktsionaalsed emotsioonid
- emotsioonid ja toitumine, uni, ilm
- empaatia - tunne teiste tundeid
- enesejuhtimine: tunnete analüüs ja käitumise planeerimine
- tunnete väljendamine
- vastandlikud tunded (rõõm ja viha, hirm, kurbus)
- kompleksemotsioonid

Õpetamise metoodika, eesmärgid ja seansi praktiline ülesehitus sõltub vanusest.

Emotsionaalse teadlikkuse treening aitab mõista paremini enda ja teiste tundeid, saada aru, kuidas need tekivad ja mis neid mõjutab. Probleemsituatsioonide korral oskab inimene oma tundeid anaüüsida, nendega leppida ja neid kasutada. Eneseanalüüsist lähtuvalt planeerib inimene oma edasise tegevuse. Ta mõistab paremini ka teiste tundeid ja käitumist. Selle tulemusena on tal kergem ennast kehtestada ning seada eesmärke iseendast mitte ühiskonna arvamusest lähtuvalt, mis omakorda parandab enesejuhtimise- ja suhtlemisoskusi ning soodustab iseseisvumist. 

Rohkem infot emotsionaalse intelligentsuse kohta leiad siit

Hind
5 x 30. - eurot (tund)
Maksta saab sularahas või arvega.

Registreerimine ja info
helinamandmets@yahoo.com
Tel. 51 79 161


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar